Hag je samo hteo da me se otarasi

Izvor: B92, 12.Nov.2014, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Hag je samo hteo da me se otarasi"

Lider SRS Vojislav Šešelj stigao je u Srbiju posle 11 i po godina provedenih u Hagu. Po dolasku u Beograd rekao je da je "Tribunal samo hteo da ga se otarasi".

Avion u kojem je bio Šešelj sleteo je na aerodrom nešto pre 13 sati, a on je dva sata kasnije poručio da je na "privremenom odsustvu, dok ne osvoji vlast".

Na aerodromu "Nikola Tesla" Šešelja su dočekali članovi porodice, rukovodstvo stranke, kao i mnogobrojne pristalice. On je zatim otišao u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sedište SRS, odakle se obratio pristalicama sa prozora.

Lider SRS je rekao da mu je u Hagu rečeno da ga puštaju na privremenu slobodu, a on je prokomentarisao da će to "privremeno odsustvo trajati dok ne obori sa vlasti Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića".

Za predsednika i premijera Srbije rekao je da su "otpadnici i izdajnici", koji su se odrekli ideologije srpskog nacionalizma i da su "postali sluge zapadnih sila", dok je Haški tribunal nazvao "ranjenom globalističkom zveri koja uništava živote srpskih političkih i vojnih lidera".

"Hag me je na brutalan način izbacio iz tamnice. Nisam to tražio, niti su postavljali nekakve uslove. Hteli su samo da me se što pre otarase. Obećao sam da ću rasturiti Haški tribunal. Borba je trajala nešto duže, ali se pobedi u zube ne gleda. Tamo se dse presude protiv Srba, časnih generala, a sadašnji režim, kao i onaj prethodni, to sve ćutke posmatra. Slali su savetnike i ministre da zamažu oči, ali nisu postavljali pitanje nelegalnosti tog suda", rekao je Šešelj.

On je ocenio i da je "naprednjačka vlast izdajnička".

Šešelj je najavio da će sutra biti održana redovna sednica SRS u podne, a da će se u subotu "videti sa građanima na velikom mitingu te stranke na Trgu republike".

Pristalice su haškog optuženika već ispred zgrade aerodroma dočekale uz trubače i skandiranje "Vojo, Srbine” i Vojo, vojvodo” i uz navijačke baklje i četničku ikonografiju.

Iako je bilo najavljeno da će se Šešelj tamo obratiti novinarima, to se nije dogodilo. Šešelj je odmah ušao u automobil i napustio aerodrom.

Kako je ranije rekla za B92 potpredsednica SRS Vjerica Radeta, odranije je planirano da se Šešelj po sletanju uputi u sedište stranke u Zemunu.

Uoči sletanja aviona iz Haga, a nakon dolaska na aerodrom Šešeljeve porodice, atmosfera među njegovim pristalicama je uzavrela, radikali su pevali četničke pesme i uzvikivali uvredljive parole upućene vlasti u Beogradu i posebno lideru naprednjaka i premijeru Aleksandru Vučiću.

Šešelj je oko 13.45 stigao u sedište stranke gde ga je, takođe uz trubače, dočekalo nekoliko desetina pristalica.

Kako javjla reporter B92, lider SRS neće održati konferenciju za novinare, a nakon [to je više od jednog i po sata proveo u kabinetu sa stranačkim saradnicima, započeo je obraćanje sa prozora.

O povratku Šešelja i o tome da li bi mogao nešto da kaže o ubistvu Zorana Đinđića, s obzirom na to da je pred odlazak u Hag najavljivao krvavo proleće, večeras u Vestima B92 u 20 sati govoriće Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, i Slobodan Antonić, sociolog.

.

.

.

.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.