EKSKLUZIVNO: LEGIJA NAPAO ĐINĐIĆA UOČI ATENTATA?!

Izvor: Kurir, 07.Jul.2010, 08:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EKSKLUZIVNO: LEGIJA NAPAO ĐINĐIĆA UOČI ATENTATA?!

BEOGRAD - Početkom marta 2003, samo nekoliko dana uoči atentata, i to u zgradi Vlade, na tadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića nasrnuo je Milorad Ulemek Legija!

Ovo šokantno saznanje lider SRS Vojislav Šešelj ispričao je istražnom sudiji Vučku Mirčiću i tužiocu Milanu Radovanoviću, koji su ga saslušali u Haškom tribunalu 4. avgusta 2003. Šešelj je dao iskaz o optužnici koja ga tereti da je u drugoj polovini 2002. postao pripadnik zavere koju su organizovali >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Legija i pokojni vođa „zemunskog klana“ Dušan Spasojević.

Ispitivanju su prisustvovali, osim optuženog, članovi njegove odbrane Maja Gojković i Slavko Jerković. Kurir prenosi najzanimljivije delove iz ovog svedočenja.

„Bliski susret“ Đinđića i Legije

Legija je dolazio početkom marta u vladu i ona je odlučila da to bude najstrože čuvana tajna, jer je razgovarao s Đinđićem. Posvađali su se tokom razgovora i on je počeo da tuče Đinđića! Mislim da će vam to mnoge stvari rasvetliti, a to se desilo posle mog odlaska iz Srbije. Tek posle toga Legija definitivno odlučuje da uradi ovo što mu se pripisuje, ako je on to zaista uradio, ne mogu ja da ga optužujem.

Naoružani susret sa Čedom

Milorada Lukovića (Legiju) prvi put sam u životu video u oktobru 2000. kada je Koštunica polagao zakletvu. Sednica je zbog spaljivanja zgrade Savezne skupštine održana u Sava centru. Legija je bio u društvu Čede Jovanovića. Pošto je bila veoma napeta situacija, bio sam naoružan, došao sam s pištoljem. Sve je bilo na granici incidenta, sala je bila puna „crvenih beretki“ i kriminalaca, svi do zuba naoružani. U jednom trenutku, zove me Čeda da priđem. Ja mu kažem: „Čedo, vojvodi se na noge dolazi, dođi ti ovamo“. On gleda onako razrogačeno, pa mi priđe. Rekao sam mu: „Ako s vaše strane ne bude incidenata, s naše sigurno neće biti. Ali, ako se ponovi ono što ste nam organizovali pred Skupštinom, onda može i krv do kolena da padne“.

Kako sam psovao Legiju

Nekoliko puta sam javno napadao Legiju. Posle mog govora u Saveznoj skupštini, povodom izveštaja Anketnog odbora o ubistvu ministra odbrane Pavla Bulatovića, zvao me telefonom: „Zdravo, ovde Legija, što me napadaš„? Tada sam mu, onako krvnički, opsovao majku: Hoću da te strpam u zatvor. „Što hoćeš da me strpaš u zatvor?“ Hoću, tako sam odlučio. I on je prekinuo vezu. Posle sam dobijao određene informacije u pogledu moje likvidacije.

Spasojevićevi zlatni lanci

Kada sam konačno pristao da se vidim s Legijom, našli smo se na novosadskom autoputu. Prešao sam u njegov džip, za čijim je volanom bio Dušan Spasojević. Nisam ga poznavao, jednom sam ga sreo kada sam bio predsednik opštine. Tražio je nešto da reguliše, a došao je okićen s mnogo zlata, upleten lanac od više sitnih lančića. Nisam mu se ni lika sećao, osim toga lanca. Pitao sam ga je li to neko odlikovanje, neka statusna oznaka.

Legija me molio da ne odem u Hag

Krajem januara 2003. saznajem da je u Hagu spremljena optužnica protiv mene. Đinđić je spremio moje kidnapovanje i ekspedovanje u Hag, koje bi bilo predstavljeno kao - otišao dobrovoljno. Februara kod mene dolaze Legija i Spasojević i traže da ne idem u Hag. Nude mi oklopno vozilo iz Kule, da me štite „crvene beretke“, dobar smeštaj, sigurnu egzistenciju...

 Kažu da ne smem da idem u Hag, ko zna šta će se sve ove godine desiti u Srbiji, promeniće se situacija, sve će krenuti nabolje... Tada sam rekao da je za mene pitanje časti da odmah odem, jer želim da se suočim s Haškim sudom. Pošto nisu uspeli da me ubede, otišli su.

Ekipa Kurira

Optužnica protiv Šešelja

„Više puta u svojoj kući i kući pokojnog Spasojevića u Šilerovoj ulici kontaktirali ste s Lukovićem i Spasojevićem, koji su novčano pomagali finansiranje SRS. Oni su vam davali instrukcije kako da u javnim istupima objašnjavate status njihove organizacije i tumačite događaj od 21. februara 2003. kod hale ‘Limes’.

Zauzvrat, obećali ste im punu podršku u skidanju ‘izdajničke vlasti’, pa ste u nekoliko navrata tražili od njih da ubiju ‘izdajnika Đinđića’, što ste ponovili i pred odlazak u Hag, kada ste im rekli: ‘Ubijte Đinđića za mene’. Time ste sa umišljajem podstrekavali osumnjičenog Lukovića na izvršenje krivičnog dela ubistva predstavnika najviših državnih organa“, piše, između ostalog, u optužnici protiv Šešelja koju su mu u Hagu pročitali Mirčić i Radovanović.

Lider SRS je na to reagovao rečima da su u pitanju „potpune izmišljotine“.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.