STIŽE OPASNA PODMETAČINA IZ BRISELA: Šešelj poziva na oprez i ukazuje na besmislenost inicijative

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Maj.2021, 18:33

STIŽE OPASNA PODMETAČINA IZ BRISELA: Šešelj poziva na oprez i ukazuje na besmislenost inicijative

Pritisci da Srbija na ovaj način veštački menja svoj jezik dolaze iz Brisela, upozorio je prof. dr Vojislav Šešelj u jutarnjem programu TV Hepi.

Predsednik SRS Vojislav Šešelj dao je podršku Odboru za standardizaciju srpskog jezika i naveo je nekoliko citata iz njihovog izveštaja o predlogu Vlade Republike Srbije o tzv. "rodnosenzitivnom jeziku".

- Kod nas se najveći primitivci >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bave problemima lingvistike - rekao je Vojislav Šešelj i stao na stranu struke.

Lider radikala je objasnio da se jezik mora prirodno razvijati, te da postoje izrazi koji su se odomaćili u srpskom jeziku.

- Ono što se primenjuje u engleskom jeziku, ne može se uvek primeniti u srpskom jeziku. Mi Srbi jedini na Balkanu imamo prirodno razvijen jezik - rekao je Šešelj.

Predsednik SRS je citirao nekoliko primera koji su neprimenjivi u tzv. "rodnosenzitivnom jeziku" i dokazuju svaki besmisao takvih inicijativa.

Vodič (Vodičica?)

Vatrogasac (Vatrogaskinja?)

Trener (Trenerka"?)

Bek u fudbalu (Bekinja"?)

Centarhalf u fudbalu (Centarhalfkinja?)

Psiholog (Psihološkinja?)

Virusolog (Virusološkinja?)

Filolog (Filološkinja?)

Borac (Borkinja?)

General (Generalka?)

Akademik (Akademka?)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.