Izvor: Radio 021, 19.Jul.2019, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država ćuti na Šešelja, najavljena tužba

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj nastavio je, ovoga puta na svom Tviter nalogu, da vređa žene i da im preti.

Na meti Šešelja sada se našla Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković samo zato što je tražila da se oštro osude njegove izjave o novinarki Danasa Snežani Čongradin, prenosi N1.

Zbog teksta "Zašto nisam napisala izveštaj iz Srebrenice" Snežana Čongradin, novinarka Danasa, našla se na meti Vojislava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Šešelja. Nije prvi put da je zbog svog pisanja na meti ali je prvi put da napad stiže sa skupštinske govornice.

"Treba imati u vidu da Vojislav Šešelj i njegov politički sin Aleksandar Vučić pod kontrolom imaju ljude, mlade ljude, koje su izmanipulisali i koji upadaju na tribine, prekidaju predstave, imaju neku vojsku mladih nasilnih ljudi koju su spremi da se obračunaju sa političkim neistomišljenicima na tom nekom ideološkom nivou i ravni. Sve su pretnje ozbiljne, pogotovo u Srbiji", kaže Čongradin.

Na uvrede i pretnje novinarki država je ćutala. Jedna od retkih institucija koja je stala u zaštitu Snežane Čongradin bila je kancelarija Poverenice za zaštitu ravnopravnosti. I baš zato na meti Šešelja našla se poverenica Brankica Janković. Napad na jedinu instituciju koja je pokušala da je zaštiti, za novinarku Danasa je teži od uvreda njoj upućenih i kaže da, kad se ne slažu sa onim što ste napisali ili rekli, oni vas napadaju i omalovažavaju zato što ste žena ili muškarac.

Od samih pretnji strašnije je ćutanje institucija, kaže poslanica Ana Stevanović.

"Nije prvi put i slažem se da svako ko figurira u javnom prostoru mora da vodi računa šta govori i kako govori, pogotovo kada su u pitanju političari, pogotovo kada su u pitanju poslanici, tako da ova izjava za mene jeste strašna, ali ono što mi je još strašnije, jeste što nadležne institucije ćute, kao da ignorišu sve ovo što se dešava, jer ovo nije prvi put", kazala je Stevanović za N1.

Ako država ćuti, građani ne bi smeli, kaže akademik Dušan Teodorović i sam često na meti Vojislav Šešelja.

"Kako mi možemo da se ponašamo, kako mi možemo da se borimo. Ja sam obavio dva, tri telefonska razgovora, evo sad ću da kažem javno - mi smo rešili, profesorka Ljiljana Mijatović, Vida Petrović Škero, bivša predsednica Vrhovnog suda, glumac Nikola Kojo, mi ćemo da tužimo Vojislava Šešelja, zbog mržnje", izjavio je Teodorović.

Za advokata Veljka Milića, u Šešeljevom verbalnom napadu na Snežanu Čongradin ima elemenata krivičnog dela rasne i druge diskriminacije, zbog čega bi Tužilaštvo moralo da reaguje po službenoj dužnosti. Predsednica Skupštine Maja Gojković, odnosno predsedavajući tom sednicom, zbog nereagovanja na govor kojim se ruši dostojanstvo Skupštine i širi mržnja može samo politički da odgovara, objašnjava advokat Milić.

"Takođe, moguće je da 30 poslanika zatraži smenu predsednice Skupštine, a da bi bila smenjena, za to treba da glasa većina, a to je u sadašnjem odnosu snaga u parlamentu praktično nemoguće", kaže Milić za Radio slobodna Evropa.

Nevladin Komitet pravnika za ljudska prava se pismom obratio predsednici Skupštine Maji Gojković i Vladimiru Marinkoviću, koji je predsedavao Četrnaestim vanrednim zasedanjem Narodne skupštine, 16. jula 2019. godine, ukazujući da su učinjene ozbiljne zloupotrebe prava narodnih poslanika jasno propisanih Poslovnikom Narodne skupštine, kao i da su prekršeni Ustav i zakoni Republike Srbije.

Šešelj je, piše u pismu, svojim izlaganjem diskreditovao i vređao novinarku i braniteljke ljudskih prava i širio govor mržnje koji je izričito zabranjen Ustavom i Zakonom o zabrani diskriminacije.

"Pozivali smo i podsećali da će svako odlaganje ili odbijanje da se ukine poslanički mandat Šešelju pokazati da izvršna vlast kao i njeni poslanici u parlamentu stoje u odbrani Šešeljeve politike devedesetih godina koja je dovela do masovnih ubistava, brojnih žrtava i prisilno raseljenih osoba i na kraju do genocida", zaključila je Inicijativa mladih za ljudska prava.

Autor: N1, RSE, 021

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.