Zelenski: Putin mora da bude zaustavljen; Tras: Britanija ne priznaje aneksiju ukrajinske teritorije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2022, 07:27

Zelenski: Putin mora da bude zaustavljen; Tras: Britanija ne priznaje aneksiju ukrajinske teritorije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je sinoć da Rusija može da izbegne najštetnije posledice svog rata protiv Ukrajine, ali da bi se to desilo, predsednik Vladimir Putin mora da bude zaustavljen.

U sinoćnjem obraćanju, Zelenski je istakao da planirana aneksija četiri ukrajinska regiona od strane Kremlja neće dati očekivane rezultate, prenosi Rojters.

Umesto toga, sama Rusija bi postala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << neraskidivo povezana sa katastrofom bezakonja, koja se odvija u oblastima koje su proruske snage zauzele 2014, smatra Zelenski.

Blinken osudio referendume na istoku Ukrajine

Američki državni sekretar Entoni Blinken osudio je referendume na istoku Ukrajine koje je podržala Rusija, rekavši da je to pokušaj otimanja teritorija na nelegalan način, čime se krši međunarodno pravo.

"Lažni referendumi Kremlja su bezuspešni napori da se prikrije ono što predstavlja dalji pokušaj otimanja ukrajinske zemlje", naveo je Blinken, preneo je Rojters.

On kaže da su rezultati "orkestrirani u Moskvi" i da ne odražavaju volju naroda Ukrajine.

Na istoku Ukrajine u četiri oblasti - Donjeckoj, Luganskoj, Zaporoškoj i Hersonskoj od 23. do 27. septembra održani su referndumi na kojima je lokalno stanovništvo izglasalo pripajanje Rusiji.

Bajden: Nikad nećemo priznati ruske referendume u Ukrajini

Predsednik SAD DŽozef Bajden rekao je da Amerika nikad neće priznati ruske pokušaje da prisvoji delove ukrajinske teritorije, u vreme dok se Rusija sprema da pripoji neke delove Ukrajine, prenosi Rojters.

Bajden je osudio referendume koje su izvele proruske snage na istoku Ukrajine i nazvao ih "apsolutnom laži".

"Rezultati su fabrikovani u Moskvi", rekao je Bajden posle razgovora sa liderima pacifičkih ostrva.

Tras: Britanija ne priznaje aneksiju ukrajinske teritorije

Velika Britanija nikada neće prihvatiti da su regioni Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja "bilo šta osim ukrajinske teritorije, saopštila je danas premijerka Liz Tras i naglasila da ruski predsednik Vladimir Putin krši međunarodno pravo.

"Putinu se ne može dozvoliti da menja međunarodno priznate granice koristeći brutalnu silu. Potrudićemo se da izgubi ovaj nelegalni rat", navela je Tras u saopštenju, prenosi Rojters.

Predsednik Rusije danas će na ceremoniji u Moskvi potpisati dokumenta o pristupanju Rusiji ukrajinskih teritorija na kojima je održan referendum.

Tras je izjavila da "Putin ponovo deluje kršeći međunarodno pravo i ne obazire se na živote ukrajinskog stanovništva za koje tvrdi da ga predstavlja".

Rusija je održala, kako je rekla britanska premijerka, referendume u okupiranim oblastima Ukrajine.

Zapadne vlade i Kijev saopštili su ranije da je time prekršeno međunarodno pravo i da je izjašnjavanje bilo prinudno i nereprezentativno.

Tras je takođe ove nedelje razgovarala sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, i naglasila da London nikada neće priznati pokušaje Rusije da anektira deo Ukrajine.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zelenski: Putin mora da bude zaustavljen

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Sep.2022

​Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je sinoć da Rusija može da izbjegne najštetnije posljedice svog rata protiv Ukrajine, ali da bi se to desilo, predsjednik Vladimir Putin mora da bude zaustavljen.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.