Vučić: Srbija uvek spremna na kompromis oko Kosova, ali nećemo pristati na poniženje

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Jan.2019, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Srbija uvek spremna na kompromis oko Kosova, ali nećemo pristati na poniženje

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija uvek spremna za razgovore i kompromis po pitanju Kosova, ali da neće pristati na poniženje.

Nakon što je primio orden od predsednika Rusije Vladimira Putina u Palati Srbija, Vučić je rekao da je sagovornika obavestio o nedavnim događajima na Kosovu i ocenio da je i uvođenje taksi na robu iz Srbije i formiranje vojske Kosova sprovedeno suprotno Rezoluciji 1244.

On je ocenio da Priština nije spremna >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << za kompromise, za razliku od Beograda, ali da Srbija nikada neće dozvoliti da je neko ponižava.

Vučić je ponovo zahvalio Rusiji na podršci koju Moskva pruža Beogradu na međunarodnom planu i u međunarodnim forumima, odnosno što pruža podršku teritorijalnom integritetu i nezavisnosti Srbije.

On je rekao da će Rusija, osim pomoći koju je već pružila, donirati još pet miliona evra za izgradnju Hrama svetog Save i da će u Beograd vratiti 166. stranu Miroslavljevog jevanđelja.

Vučić je dodao da je Srbija uvek bila zadovoljna vojnom saradnjom, jer je Rusija uvek bila korektna u tome i zbog toga što je omogućavala nabavku opreme po veoma povoljnim cenama.

"Posebno sam ponosan što mogu da kažem da je sada Srbija disciplinovana zemlja u da sve svoje obaveze prema Rusiji ispunjava na vreme. Nema kašnjenja i nema dugova. Pouzdan smo partner", rekao je Vučić.

On je ponovio da je u toku dana razgovarano o saradnji u svim društvenim oblastima i da nikada nije potpisano sporazuma kao danas.

"Zavisimo od ruskog gasa i postigli smo mnoge dogovore oko gasovoda u budućnosti i povećanja skladišta gasa u Banatskom dvoru, gasnim elektranama i gasifikaciji Srbije u potpunosti. To znači da više nikada nećemo imati pitanje zašto investitori koji dolaze u Vladičin Han nemaju gas. To će omogućiti i dodatnu industrijalizaciju Srbije", rekao je on.

Vučić je rekao da je razgovarano i o saradnji u oblasti Železnice.

Vučić zahvalio Putinu na podršci nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Srbije

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je danas ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na podršci nezavisnosti i poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije i preneo mu da Rusija uvek može da računa da će u Srbiji imati saveznika.

Vučić je Putinu u Palati Srbija rekao da je Beograd uvek mogao da računa na rusku podršku u međunarodnim odnosima, kao i da Rusija, uprkos tome što je Srbija mala zemlja, može da računa da u toj zemlji ima saveznika.

"Srbija i Rusija su iskreni prijatelji i hoću lično da vam zahvalim na tome što ste mnogo energije, truda rada, vremena i, ja bih se usudio da kažem i poštovanja i ljubavi, uložili u napredak srpsko-ruskih odnosa", rekao je Vučić.

On je rekao da trgovinska razmena dve zemlje napreduje, da se uvoz i izvoz povećava u ozbiljnim procentima ali da napreduju i odnosi u ostalim sferama društvenog života.

Vučić je rekao da ima prostora za napredak na području inovacionih i digitalnih tehnologija i zamolio Putina da pomogne Srbiji u projektu "Tačka ključanja", jer Beograd veruje da može da napravi jedan takav hab u Srbiji.

"Svi naši dogovori i sporazumu po pitanju infrastrukture, odnosi u energetici, ne samo da se razvijaju nego su na najvišem nivou. Vojno-tehničkom saradnjom smo veoma zadovoljni i hvala vam na trudu da pomognete našoj zemlji. Ako se sećate, a ja sam zbog toga veoma ponosan, pre šest godina smo uglavnom razgovarali o tome kako da Srbija vraća dugove. Danas Srbija nema probleme sa tim i vraća sve svoje obaveze na vreme i postala je pouzdan partner Rusiji", rekao je on.

"Prijateljstvo Srbije i Rusije ogleda se i u unapređenju ekonomske saradnje"

Aleksandar Vučić ocenio je danas da se prijateljstvo Srbije i Rusije ogleda i u unapređenju ekonomske saradnje, odnosno u povećanju trgovinske razmene.

"Naša saradnja je sada drugačija, obimnija i sveobuhvatnija nego u prethodnim godinama. Saradnja se odlikuje dobrim razumevanjem u svim ključnim oblastima i prešli smo sa reči na dela, naročito u energetici, u vojnoj saradnji, saradnji u oblasti infrastrukture, saobraćaju, obrazovanju, kulturi, sportu i turizmu", rekao je Vučić u Palati Srbija nakon susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a pre početka plenarnog sastanka.

On je zahvalio Rusiji na podršci teritorijalnom integritetu Srbije i što pomaže aktivno u svim institucijama i forumima.

Vučić je izrazio uverenje da ima prostora za unapređenje trgovinske razmene u mnogo oblasti i zahvalio na tome što su otvorena neka nova poglavlja kooperacije, od digitalizacije do korišćenja nuklearne energije u mirnodopske svrhe.

Srpski predsednik je rekao da Rusija ima iskrene prijatelje u srpskom narodu i pozvao Ruse da u što većem broju posećuju Srbiju kao turisti.

"Srbija mnogo očekuje od gasovoda Turski tok"

Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija očekuje mnogo od gasovoda Truski tok, jer je "ruski gas najbolji i najeftiniji".

Vučić je na konferenciji za medije kazao da je Srbija završila sve što je bilo neophodno da se priključi na taj gasovod, koji gas iz Rusije preko Turske i Bugarske treba stigne u Srbiju.

"Ne znam kakve su pritisci vršeni na druge, ali sa Srbijom Rusija nije imala tu vrstu problema, mi smo na tu vrstu pritiska otporni", rekao je Vučić.

On je naveo da je taj gasovod od izuzetnog značaja za građane i za preduzeća u Srbiji.

"Naslušao sam se priča odakle sve gas može da stigne, ali mi ne možemo da plaćamo duplo skuplje drugi gas, hoćemo da nabavljamo najbolji i najvefiniji gas, a to je ruski gas", kazao je Vučić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Vučić zahvalio Putinu na podršci nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Srbije: Putin: Bliske veze temelj za budućnost

Izvor: Večernje novosti, 17.Jan.2019

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je danas ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na podršci nezavisnosti i poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije i preneo mu da Rusija uvek može da računa da će u Srbiji imati saveznika. Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je danas...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.