Vučić sa Putinom: Rusija će podržati moguć kompromis Beograda i biće na strani Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2019, 04:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić sa Putinom: Rusija će podržati moguć kompromis Beograda i biće na strani Srbije

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je zahvalan Rusiji na podršci međunarodnom pravu i Srbiji po pitanju Kosova i Metohije i očuvanja teritorijalnog integriteta naše zemlje.

On je, na zajedničkoj pres konferenciji sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, rekao da je šefu ruske države preneo svoja "nevelika očekivanja o budućnosti po pitanju pregovora sa albanskom stranom".

"Pre >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svega imajući u vidu njihove izjave, najave i pokušaje da se dodatnim pritiscima iskamči samo priznanje nezavisnosti Kosova, a da Srbija ne dobije ništa", rekao je Vučić.

To, poručio je, nije ni moguće, ni realno i neće se dogoditi.

Vučić je ponovio da je zahvalan Putinu na tome što po tom pitanju Srbiji pruža stalnu i čvrstu podršku.

Putin je rekao da je pozicija Rusije po pitanju Kosova i Metohije nepromenjena i da osnov za rešavanje treba da bude rezolucija Saveta bezbednosti 12 44.

Rusija je, istakao je Putin, spremna da podrži moguće kompromisno rešenje kosovskog problema, ako ono bude postignuto između Beograda i Prištine, i da će Rusija "biti na strani Srbije".

On je istakao da je Rusija je za mirno rešenje kosovske krize, poštovanje suvereniteta i celovitosti Srbije, i za adekvatno poštovanje prava svih etničkih grupa.

Rusija nije promenila svoju poziciju - osnov za rešavanje pitanja KiM treba da bude rezolucija 12 44.

Vučić: Vi čekate u redu kod Putina, ja ću ići još češće

Srbija će nastaviti saradnju sa Rusijom na korist srpskog i ruskog naroda, poručio je Vučić.

"Imali smo veoma dobre i sadržajne razgovore", rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji.

Predsednik Srbije odmah je odgovorio na kritike iz pojedinih centara zbog bliskosti odnosa naše zemlje sa Rusijom.

Brojnim predstavnicima raznih zemalja, koji mu prebacuju, ističe predsednik, i pitaju ga šta će uopšte u Rusiji i zašto je tamo, odgovara, što je danas rekao i Putinu, da je ponosan i da je za njega ogromna čast da takav čovek i takav lider, kakav je Putin, ima vremena za nas.

"A, idem tamo zato što vi obično čekate u redu kod Vladimira Putina. A, ja čekam mnogo manje od vas. E zato što pokazuje jednako ili malo veće poštovanje prema nama nego prema vama, tamo ćemo da idemo još češće", rekao je Vučić.

On je istakao da je saradnja Srbije i Rusije u politici, ekonomiji, kulturi, odlična.

"Politička saradnja je takva da računamo na podršku Rusije u svim međunarodnim forumima, institucijama, organizacijama, kao što i Rusija može da računa na našu podršku", rekao je Vučić.

Šta su jedan drugom poklonili Putin i Vučić?

Predsednik Srbije i predsednik Rusije uručili su jedan drugom poklone posle današnjeg sastanka u rezidenciji ''Bočarov ručej'' u Sočiju.

Ruski predsednik poklonio je srpskom kolegi pušku kralja Milana Obrenovića iz 19. veka koju su Rusi, kako su objavili pojedini srpski mediji, kupili na jednoj aukciji.

Predsednik Putin je, kako se navodi, odlučio da pušku pokloni predsedniku Vučiću i tako je vrati srpskom narodu u vlasništvo.

Predsednik Vučić je Putinu poklonio ikonu Preobraženja Gospodnjeg koja je, takođe, iz 19. veka.

Nema, istakao je, tog dokumenta za koji bi Rusija glasala a da je to protiv interesa Srbije, kao što ni Srbija nije i neće glasati protiv interesa Rusije.

Zahvalio je Putinu što poštuje našu nezavisnost i suverenitet i pravo da sami donosimo odluke.

"Srbija se nalazi na evropskom putu, ali potpisuje trgovinske sporazume sa Evroazijskom unijom. Ali, evropski put Srbije neće smanjivati obim saradnje sa Rusijom, niti ćemo biti manje prijatelj Rusiji. Naprotiv, nećemo nikom dozvoliti da se meša u naše odnose sa Rusijom", poručio je Vučić.

Dodao je da će srpski narod čuvati prijateljstvo, bliskost i bratstvo sa ruskim narodom i Rusijom i da nam to niko ne može oduzeti bez obzira koliki pritisci bili veliki.

Posebno je, kaže, dobra ekonomska saradnja, kao i trgovinska razmena koja raste iz godine u godinu.

"Verujem da će i u 2020. biti veća nego ove godine. Želim da čestitam Rusiji završetak gasovoda Sila Sibira, mi se radujemo svakom vašem uspehu", rekao je Vučić.

Odlična vojna saradnja između Srbije i Rusije

Vučić je izrazio zadovoljstvo vojno-tehničkom saradnjom sa Moskvom.

"Imamo odličnu vojno-tehničku saradnju. Zahvalan sam na podršci našoj armiji", rekao je on.

Vučić je kazao da je Srbija kupila "mnogo snažnih i dobrih stvari" od Rusije.

"Putin me je prethodnog puta posavetovao šta da kupimo. Poslušao sam taj savet, i to treba da nam dođe u Srbiju", istakao je on i dodao da će Srbija nastaviti da oprema svoju vojsku u skladu sa finansijskim mogućnostima.

Zamolio je građane u Srbiji da sagledaju kako nam je izgledala pre šest godina, a kako sada izgleda nivo opremljenosti vojske.

"Ponosan sam našom saradnjom", kazao je on.

Takođe, zahvalio je Putinu na podršci u realizaciji mnogih projekata i dodao da ruske mašine rade na Đerdapu, a Ruske železnice da realizuju projekte u Srbiji.

"Dobili smo novi kredit od 172 miliona evra,a mi iz budžeta dajemo 57 miliona evra za tri projekta. Novih 90 miliona u prugu Stara Pazova - Novi Sad, zatim 120 miliona evra za Dispečerski centar i dodatnih 12 miliona evra za projekat za barsku prugu od Valjeva do crnogorske granice. Imaćemo modernu prugu. To je sve za nas od izuzetnog značaja".

Kako je rekao, u sferi kulture, pored pisma patrijarha Irineja koje je predao, zahvalio je na podršci za izgradnju hrama Svetog Savet u Beogradu, kao i da će centralni deo biti uskoro završen.

Vučić je dodao da će Srbija uložiti još mnogo novca i da bi pre kraja sledeće godine to moglo da bude završeno i da je pozvao Putina da tada dođe u Beograd.

"Sa velikom čašću sa prihvatio poziv da prisustvujem Danu pobede, 9. maja u Moskvi, to je velika čast za nas i sve narode koji su prisustvovali antifašističkoj koaliciji i koji ne žele da dozvole prekrajanje istorije".

Vučić je još jednom izrazio zahvalnost ruskom predsedniku na gostoprimstvu, te na vremenu koje je izdvojio za jednu malu zemlju, poput Srbije, što, kaže, govori o njegovoj veličini, odnosu i poštovanju za srpski narod.

Posebno je zahvalio Putinu na njegovom ličnom doprinosu da odnosi dve zemlje budu veoma dobri, te ponovio da je Putin mnogo uradio za Srbiju u prošlosti zbog čega, kako je primetio, ljudi u Srbiji više cene Putina nego neke ranije ruske lidere.

Da je Putin 1999. godine odlučivao u Rusiji, Srbija ne bi bila bombardovana, a 2015. godine nas je spasao žiga sramote na čelu, da smo bili proglašeni genocidnim narodom rezolucijom SB UN.

Vučić Putinu: Nisam optimista o kompromisu sa Prištinom

Predsednik Srbije rekao je, na početku razgovora sa Putinom, da nije optimista kada je reč o postizanju konačnog kompromisnog rešenja između Beograda i Prišine.

Vučić je potom, najavljujući teme o kojima on želi da razgovara sa šefom ruske države, informisao Putina da je gasovod kroz Srbiju praktično završen, što je velika šansa za razvoj naše zemlje i što će uticati na bolju budućnost građana.

Obraćajući se Putinu na ruskom jeziku, Vučić je rekao da mu je drago da se ponovo susreću i zahvalio je na vremenu koje je ruski predsednik izdvojio sa ovaj susret, što je za njega lično velika čast.

"Svaki susret sa vama ima veliki značaj za Srbiju", naglasio je Vučić, u obraćanju na početku sastanka, koji će biti nastavljen u četiri oka.

Predsednik je još jednom zahvalio Putinu na stalnoj podršci koju pruža Srbiji za očuvanje njenog teritorijalnog integriteta i nacionalnih interesa.

"Ali, moram da vam kažem da nisam optimističan po pitanju postizanju konačnog kompromisnog rešenja između Beograda i Prišine, ali o toj temi ćemo zajedno razgovarati", rekao je Vučić.

On je ukazao da je ekonomska saradnja Srbije i Rusije sve bolja, te da robna razmena kontinuirano raste.

Podsetio je da se u Srbiji sprovode projekti sa RŽD-om, te pohvalio odgovornost i profesionalizam ruskih partnera.

Posebno je zahvalio ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu za saradnju.

Vučić je podsetio na Putinovu posetu Beogradu s početka godine, koje se, kaže, sa zadovoljstvom sećaju građani Srbije, i pozvao ruskog predsednika da dođe ponovo u Srbiju.

"Očekujemo vas u skorije vreme da posetite našu zemlju", rekao je Vučić.

Vučić je ruskom predsedniku uručio pismo patrijarha Irineja koje mu je poglavar SPC lično uputio.

Putin: Strateško partnerstvo Srbije i Rusije svakodnevno jača

Strateško partnerstvo Srbije i Rusije se razvija i svakodnevno potvrđuje i ojačava, rekao je Putin i istakao da Vučića ponovo očekuje u Rusiji u maju naredne godine.

Putin je poželeo dobrodošlicu Vučiću i istakao da mu je veoma drago što vidi predsednika Srbije.

"Hvala vam što ste prihvatili naš poziv, naši odnosi se razvijaju, naše strateško partnerstvo se svakodnevno potvrđuje i ojačava, i u političkim i ekonomskim odnosima, kao i u sferi bezbednosti", rekao je Putin na početku sastanka, koji je bio otvoren za javnost.

Kako je rekao ruski predsednik, prošle godine je spoljnotrgovinska razmena dve zemlje porasla za dva odsto, a u periodu januar - septembar ove godine još za devet odsto.

Putin je dodao da na razvijanju odnosa dve zemlje aktivno rade zajedničke komisije, kao i da će o svemu više razgovarati sa srpskim predsednikom tokom posete.

Predsednik Rusije je poručio Vučiću da ga očekuje u Rusiji ponovo u maju sledeće godine.

Predsednik Srbije Vučić je dodao da će mu biti velika čast.

Sa predsednikom su u Soči doputovali i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar odbrane Aleksandar Vulin i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, kao i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Vučić je istakao da će deo razgovora biti posvećen saradnji i zajedničkim projektima na modernizaciji srpske železničke mreže, dok će velika pažnja biti usmerena na pitanje gasa.

Predsednik je naveo da od Rusije očekuje pomoć u snabdevanju gasom, od kojeg zavisi cela srpska industrija, te naveo da za nas gas postaje ključno pitanje, jer se ne zna šta će se desiti u odnosima između Rusije i Ukrajine po pitanju snabdevanja gasom, a cela zemlja može da bude ugrožena ukoliko se ta pitanja ne reše sa ruskim partnerima.

Ovo je, inače, Vučićev 17. sastanak s predsednikom Rusije, a treći za godinu dana.

Vučić je sinoć doputovao u Soči i izjavio da se nada dobrim razgovorima sa Putinom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

VUČIĆ DANAS SA PUTINOM Razgovori o bilateralnoj saradnji, situaciji na KiM, ali i aferi "ruski špijun"

Izvor: Blic, 04.Dec.2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Sočiju s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, u rezidenciji "Bočarov ručej".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.