Izvor: RTS, 04.Feb.2022, 18:43

Vučić: Sutra sa Sijem o brojnim temama, Kina već drugi ekonomski partner Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u poseti Pekingu, gde je prisustvovao ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara, pred sutrašnji susret sa kineskim predsednikom Si Đinpigom rekao je da je za 152 puta uvećan srpski izvoz u Kinu i ukazao na značaj saradnje s tom zemljom.
Vučić je skrenuo pažnju na značaj sutrašnjeg razgovora sa Sijem i istakao da je on Sijev prvi sagovorenik posle Vladimira Putina i da će će u fokusu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << biti dalji rast saradnje.

Rekao je da će teme njegovog sutrašnjeg razgovora sa kineskim predsednikom, između ostalog, biti uvođenje direktne avio-linije ka Kini, kineskim investicijama, kao i vojno-tehnička saradnja.
"Otkazao sam druge sastanke, jer želim da se nešto ranije vratim u Beograd... Ali, znate li šta je sastanak sa Sijem", naveo je predsednik.
Vučić je rekao da Srbija ima interes da otvori avio-liniju prema Pekingu i Šangaju, izrazivši uverenje da će se "ići" na otvaranje dve nove linije.
Predsednik Srbije je ukazao da je direktna avio-linija Beograd - Njujork posle pet godina postala profitabilna, sa popunjenošću kapaciteta više od 80 odsto.
"To su dobre stvari. Želimo još jednu liniju prema severno-američkom kontinentu, ka Torontu, ili Čikagu. Želimo bar jednu liniju prema Kini i verujemo da će biti profitabilna posle dve, tri godine", rekao je Vučić.
Dodao je da će pored te, teme razgovora sa Sijem biti i dalje kineske investicije.
"Sarađujemo u svim oblastima, unapređujemo saradnju u svim sferama, u uključujući i vojno-tehničku saradnju, pa će i to biti tema", rekao je Vučić koji je na otvaranju ZOI imao susrete sa zvaničnicima širom sveta.
"Kina drugi trgovinski partner Srbije" U izjavi novinarima, podsetio je da su ranije Italija, Nemačka, Bosna i Hercegovina i Rusija bile prve četiri zemlje po vrednosti trgovinske razmene sa Srbijom, a da je danas Kina već druga.
"Danas su stvari potpuno drugačije. Trgovinska razmena sa Nemačkom dostigla je vrednost od 7,6 milijardi dolara, sa Kinom 5,3 milijardi dolara, a zatim idu Italija, Rusija, pa Poljska, Mađarska, Rumunija, Bugarska sa kojima drastično raste trgovinska razmena", objasnio je Vučić.
Ukazao je da Srbija ima deficit u trgovinskoj razmeni sa Kinom, ali da je naš izvoz porastao za 152 puta, čemu mnogo pomaže Ziđin, koji je najveći izvoznik.
Podsetio je da je Kina zemlja koja se razvija strahovitom brzinom, koja ima 40.000 kilometara brze pruge, od kojih je mnogo kilometara pruge brzine iznad 200 kilometara na sat.
"Strahovito brzo napreduju, i saradnja u svim oblastima od veštačke inteligencije, robotike, do automibilske industrije donosi mnogo Srbiji", dodao je predsednik.
Vučić je preneo da je na ceremoniji otvaranja ZOI imao prilike da se sretne sa važnim kolegama.
Rekao je da važno što je on, kao predstavnik Srbije, prisutan u toj zemlji na otvaranju ZOI, i da bi bilo nefer da se tamo nismo pojavili.
"Svako bira gde će biti" Komentarišući to što su brojni svetski lideri bojkotovali Igre, Vučić je rekao da svako bira gde će da bude.
"Svaka suverena zemlja ima pravo na donošenje svojih odluka, gde će da bude, a gde neće. Jedan od ljudi sa kojima sam bio je predstavnik zemlje, koja ni ne učestvuje na Igrama, mnogo je moćniji od nas, a došli su u Peking i poznati su kao američki strateški partneri... To pokazuje koliko je važno biti u Pekingu i ukazati poštovanje predsedniku Siju i Kini", rekao je Vučić novinarima.
Dodao je da je zadovoljan time kakvo je poštovanje Srbija dobila u Kini.
Naveo je da je video da su predstavnici nekih zemalja iz EU bili tu, ali i iz celog sveta, od Putina i Tokajeva, do lidera sa Dalekog istoka, svih delova sveta, Afrike.
Predsednik je ukazao da Kina ubrzano širi svoj uticaj, koji je sve dominantniji, na najbrže ekonomski rastućem kontinentu, u Aziji i da ta zemlja "bukvalno guta, jede Evropu".
"Moramo da razumemo da se nešto promenilo. Neki ne razumeju šta se zbiva. Evropa je pre 20 godina predstavljala više od 20 odsto ukupnog svetskog BDP-a, a danas je jedva dvocifrena i očekuje se da će padati ispod 10, do sedam odsto u narednih 10 godina. Azija raste, ide u nebesa. Polako, ali sigurno raste i Afrika i to su kontinetni budućnosti gde moramo da pokažemo interes, da se angažujemo više", rekao je predesdnik Srbije.
Ponovio je da svako bira gde će da se pojavi, a da on, kao predsednik Srbije, ne želi da naša zemlja propusti još neku industrijsku revoluciju i da bude na repu sveta.
"Sarađujemo sva svima. Kada nas pozovu Amerikanci, idemo da razgovaramo, kada Rusi pozovu, razgovaramo, kada nas Kinezi pozovu, idemo da razgovaramo... Kinezi su naši prijatelji i bilo bi nefer da se nismo pojavili ovde. Kad god je bilo teško, Kina nam je pomogla", ukazao je Vučić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

NOVA KINESKA FABRIKA USKORO U NIŠU: Vučić razgovarao sa Sijem - predsednik Kine naložio ubrazanje ugovora o SLOBODNOJ TRGOVINI (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Feb.2022, 08:30

To je sedmi susret Vučića i Sija, a predsednik Srbije je prvi zvaničnik koji se, posle Vladimira Putina, danas sastao sa kineskim predsednikom. Sastanak je trebalo da traje 20 minuta, ali je produžen i trajao je pola sata...Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je, u nastavku posete Kini,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.