Putin: Više ne proizvodimo šerpe, vreme je da smanjimo rashode za odbranu Rusije

Izvor: B92, 11.Nov.2019, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Više ne proizvodimo šerpe, vreme je da smanjimo rashode za odbranu Rusije

Moskva -- Smanjenje rashoda za odbranu i bezbednost povezano je sa prevazilaženjem "vrhunca modernizacije" vojske, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

"U toku je opšte smanjenje rashoda za odbranu i bezbednost. To nije zbog toga što se mi nonšalantno odnosimo prema tim pitanjima, već zbog toga što su sada glavni planiranje i povezano s tim intenziviranje radova na zameni vojne opreme i tehnike. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mi smo već uradili glavne stvari“, rekao je Putin.

On je naglasio da vojna preduzeća i kolektivi treba da nastave da rade kao do sada, a ne da proizvode šerpe, kako je to bilo 1990-ih godina, prenosi Sputnjik.

"Oni treba da proizvode visokotehnološke proizvode i tehniku. Zato im treba omogućiti da proizvode to što mogu i ritmički finansirati taj posao", dodao je predsednik.

Osim toga, Putin je naložio da se pripremi jasan plan za uključivanje vojnih preduzeća u realizaciju nacionalnih projekata.

U oktobru je predsednik saopštio da se Rusija nalazi na sedmom mestu po rashodima za vojsku, iako je već napravila oružje koje niko nema u svetu. On je ipak tada naglasio da nema nameru da ulazi u trku u naoružanju, premda će nastaviti da razvija potencijal u toj sferi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.