Veliki potencijal za saradnju Srbije i Rusije u oblasti inovacija

Izvor: RTS, 26.Nov.2018, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Veliki potencijal za saradnju Srbije i Rusije u oblasti inovacija"

Postoji veoma veliki potencijal za saradnju Srbije i Rusije u oblasti inovacija i digitalizacije, saglasili su se ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i specijalni savetnik predsednika Rusije Vladimira Putina za digitalizaciju Dmitrij Peskov, na sastanku u Beogradu.
Nenad Popović navodi da saradnja srpskih i ruskih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << inovacionih, start ap i tehnoloških kompanija, kao i univerziteta i fakulteta u oblasti inovacija i digitalizacije ima veliku perspektivu.
"Verujem da ćemo već početkom sledeće godine imati konkretne sporazume koji će omogućiti najbolju saradnju kompanija iz Srbije i Rusije", istakao je Popović.
Dodao je da je perspektiva ogromna i da treba mnogo da se radi, ali da je siguran da će se do rezultata vrlo brzo doći.
Ministar je izrazio zadovoljstvo što je ugostio Peskova koji, dodao je, ima veliko iskustvo u digitalnoj sferi i u sferi inovacione delatnosti i sa kojim je i u Moskvi imao plodotvorne sastanke.
"Danas smo razgovarali o idejama kako što više da povežemo inovacione i tehnološke kompanije iz Srbije sa njihovim kolegama u Rusiji", rekao je Popović i dodao da je bilo reči i o tome kako da se u oblasti edukacije pospeši saradnja, kako da se znanja ruskih kompanija u start apovima, inovacijama, digitalizaciji primene u srpskim kompanijama.
Takođe, dodao je, razgovarali su i o tome kako da se kroz edukaciju i saradnju približi i konkretna biznis saradnja kako bi srpske i ruske kompanije mogle da sarađuju ne samo na ruskom i srpskom tržištu, nego na tržištu cele Evrope i sveta.
Peskov je istakao da postoji veoma veliki potencijal za saradnju Srbije i Rusije u oblasti naprednih tehnologija.
Naveo je da je dobro kada se tehnološke perspektive dopunjuju zajedničkim kulturnim temeljima, tradicijom i poverenjem koje jedna država uliva drugoj i dodao da zato sada razmatraju konkretne projekte za saradnju u oblasti obrazovanja.
"Naša koordinacija na univerzitetskom nivou, učešće srpskih kompanija u tehnološkim korpusima u Rusiji, otvaranje ruskog digitalnog tržišta za srpske kompanije i obrnuto, probijanje ruskih kompanija, njihovo korišćenje srpskim tržištem i srpskog potencijala s ciljem širenja posla na sve zemlje Evrope...imamo veoma velike, bogate zajedničke planove i mislim da ćemo ovaj posao nastaviti u toku sledeće godine i da ćemo veoma brzo videti konkretne rezultate", dodao je Peskov.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.