Putin: Ustavna mogućnost otcepljenja republika od SSSR bila tempirana bomba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jul.2020, 07:04

Putin: Ustavna mogućnost otcepljenja republika od SSSR bila "tempirana bomba"

"Amandmani na ruski ustav sprečiće greške kakve su počinjene u doba nekadašnjeg Sovjetskog Saveza", izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin, ističući da je ustavna mogućnost otcepljenja bivših sovjetskih republika od SSSR bila "tempirana bomba".

Kako navodi Tass, u intervjuu za televizijsku stanicu "Rusija-1", Putin je rekao da je u ustav SSSR bila uvrštena Lenjinova teza o pravu republika na otcepljenje.

"To je tempirana bomba postavljena još 1922. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godine, kada je osnovan Sovjetski Savez," rekao je Putin, ističući da su to pravo republike imale i po kasnijim ustavima SSSR.

"Svakako, trebalo bi da izbegnemo takve stvari. Apsolutno sam uveren da činimo pravu stvar usvajanjem amandmana na sadašnji ustav - oni će ojačati našu državnost i stvoriti uslove za dosledan razvoj naše zemlje u narednim decenijama", rekao je Putin.

Putin je takođe rekao da on lično nije autor amandmana kojim se zabranjuje otuđivanje delova teritorije Ruske Federacije, već da su to predložili članovi radne grupe zaduženi za izradu amandmana.

Ističući značaj unošenja odredbi kojima će ustavom biti zaštićen suverenitet Rusije, Putin je rekao da su takve poteze odavno povukle mnoge druge zemlje, kao i da u prethodnom ustavu Rusije nije pominjana nepovredivost njene teritorije i zabrana otuđivanja teritorija.

Između ostalog, prema ustavnim amandmanima, koji su na snagu stupili juče, najviši pravni akt ruske države imaće primat u odnosu na međunarodno pravo, navodi Tas s.

U Rusiji stupili na snagu ustavni amandmani

Ustavni amandmani usvojeni na referendumu u Rusiji, kojima se predsedniku Vladimiru Putinu daje mogućnost da se kandiduje za još dva šestogodišnja mandata i ostane na vlasti do 2036. godine, stupili su na snagu.

Putin je potpisao izvršni nalog kojim je 4. jul određen kao dan stupanja na snagu amandmana za koje se na referendumu izjasnilo gotovo 78 odsto glasača, a ishod glasanja Kremlj je nazvao "trijumfom".

Osim što izmene ustava Putinu omogućuju još dva mandata, do 2036. godine, svi bivši ruski predsednici dobijaju imunitet od sudskog progona.

Takođe, prema novom ustavu brak se definiše kao zajednica muškarca i žene, u ustavu svoje je mesto dobio i ruski jezik, a spominje se i "vera Rusa u Boga", ali će zemlja ostati sekularna država.

Zabranjivaće se davanje ruske teritorije drugim zemljama što analitičari povezuju s aneksijom Krima.

Promene onemogućavaju protivniku ruskog predsednika Alekseju Navaljnom da se kandiduje za najvišu političku funkciju sledećih 15 godina, primećuje Hina, jer svaki predsednički kandidat mora da živi u Rusiji najmanje 25 godina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.