Izvor: RTS, 19.Feb.2022, 08:54

Donbas proglasio opštu mobilizaciju, Putin proverava nuklearni arsenal

U Donjecku i Lugansku se nastavlja evakuacija civilnog stanovništva u iščekivanju napada ukrajinskih snaga. S druge strane, Kijev tvrdi da ne namerava da napadne Donbas. Ukrajina tvrdi da se Rusija sprema za invaziju što danima najavljuje i predsednik SAD kao i čelnici NATO-a.
Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da je uveren da je predsednik Rusije Vladimir Putin doneo odluku da napadne Ukrajinu, iako još postoji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prostora za diplomatiju, i da će se to dogoditi narednih dana."Od ovog trenutka sam ubeđen da je doneo odluku [da izvrši invaziju]. Mi imamo razloga da verujemo u to", dodao je Bajden, pozivajući se na procene američke obaveštajne službe.
"Imamo razloga da verujemo da ruske snage planiraju i nameravaju da napadnu Ukrajinu sledeće nedelje, narednih dana", rekao je Bajden i dodao da SAD veruju bi Rusija ciljala glavni grad Ukrajine, Kijev.
Bajdenova izjava usledila je nakon telefonskog razgovora sa čelnicima Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Poljske, Rumunije, Britanije, EU i NATO-a, saopštila je Bela kuća.
S druge strane, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se pozivaju ruski rezervisti na vojnu obuku u 2022. godini.
"Pozivamo 2022. godine sve državljane Ruske Federacije koji se nalaze u rezervnom sastavu da prođu vojnu obuku u Oružanim snagama Ruske Federacije, državnim službama bezbednosti i federalnim službama bezbednosti", navodi se u ukazu koji je potpisao Putin.
U Donjecku i Lugansku u petak je počela evakuacija stanovništva u Rusiju a tokom dana i večeri odjekivale su snažne eksplozije. Vladimir Putin naložio je prrihvat izbeglica i organizovanje pomoći. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UŽIVO "Nepodnošljiv" izveštaj o masovnim grobnicama u Donbasu; Hitan razgovor sa Makronom; U Donjecku puca

Izvor: B92, 19.Feb.2022

U Donjecku i Lugansku se nastavlja evakuacija civilnog stanovništva u iščekivanju napada ukrajinskih snaga...S druge strane Kijev tvrdi da ne namerava da napadne Donbas. Ukrajina tvrdi da se Rusija sprema za invazija što danima najavljuje i predsednik SAD kao i čelnici NATO-a...Američki predsednik...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.