Trampov susret s Putinom kvalitetniji nego sa saveznicima

Izvor: N1 televizija, 16.Jul.2018, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trampov susret s Putinom kvalitetniji nego sa saveznicima

Novinar Milan Mišić i diplomata Zoran Milivojević ocenili su za N1 da je bez obzira na ishod samita predsednika SAD i Rusije, Donalda Trampa i Vladimira Putina, uočljivo da je taj susret protekao u boljoj atmosferi nego sastanci Trampa sa evropskim saveznicima. Rezultati samita videće se, kako kažu, po potezima koji će uslediti u narednom periodu.

Predsednici Rusije i Sjedinjenih Američkih Država Vladimir >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Putin i Donald Tramp sastali su se u Predsedničkoj palati u Helsinkiju, gde su razgovarali više od dva sata iza zatvorenih vrata.

Dipmota Zoran Milivojević izjavio je u Danu uživo TV N1 da ćemo na konferenciji za novinare dvojice lidera saznati samo one detalje iz razgovora koji su generalno interesantni, ali da će ishod samita, kada je reč o ključnim spoljnopolitičkim temama poput Sirije ili Bliskog istoka, biti vidljiv tek prema ponašanjima dve strane u narednom periodu.

“Ne treba se rukovoditi Trampovim izjavama, treba pratiti poteze. Sastao se sa Kim Džong Unom, sastao se sa Putinom, izašao iz nekih sporazuima. Tek post festum ćemo videti šta su dogovarali”, uveren je Milivojević.

Ocenjuje i da je sam susret Putina i Trampa veliki uspeh, imajući u vidu odnose SAD i Rusije u ovom trenutku, te da je paradoksalno da je ovaj susret kvalitetniji i mirniji, bez obzira na ishod, u odnosu na Trampove susrete sa zapadnim saveznicima.

Isto je primetio i novinar Milan Mišić koji je podsetio da je predsednik SAD uoče evropske turneje poručio da će mu susret sa Putinom biti možda i najlakši. Istakao je i da Tramp na početku samita nije pominjao istragu u vezi sa ruskim mešanjem u američke izbore koja je, prema stavu koji zastupa deo medija i analitičara u SAD, mogla da bude razlog da se susret otkaže.

“Mi još ne znamo šta je to što Trampa tera da se prema Putinu odnosi mnogo bolje nego prema svim zapadnim saveznicima”, naveo je Mišić.

Dodao je i da je raskolom između SAD i EU, Putin već na velikom dobitku i da je već postigao cilj da bude tretiran kao jednak sa ostalim globalnim liderima, ali da će mu drugi cilj – da Rusija dobije svoju zonu uticaja – biti teže ostvariv, pre svega zbog Ukrajine i aneksije Krima.

Očekuje i da će posle samita postojati dve paralelne stvarnosti: jedan narativ koji će iznositi Tramp – da je sada drugar sa Putinom i da se svetski problemi rešavaju, dok ćemo s druge strane imati ono što se realno događa.

Milivojević je ukazao i na to da se Tramp ponaša kao menadžer koji SAD tretira kao svoju kompaniju, te da su za njega neprijatelji svi oni sa kojima Amerika ima saldo u minusu.

“Za Trampa je to ključno - svetska ekonomija i položaj SAD. On polazi od teze da je to ključno pitanje”, podsetio je Milivojević.

Smatra i da Tramp svesno ulazi u rizik vezan za unutrašnju političku scenu u SAD, imajući u vidu da su na jesen izbori za Kongres koji su vrlo značajni u Trampovoj trci za drugi mandat. Istraživanja javnog mnjenja ipak pokazuju da Trampu rejting raste, i on računa na onu strukturu koja ga čuva na vlasti i zahvaljujući kojoj je uspeo da se odupre svemu onome što ga čeka kod kuće, zaključio je Milivojević.

Izvor: N1
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Najmoćnija žena Rusije: Konkretni rezultati samita neće se osetiti odmah

Izvor: BKTV News, 16.Jul.2018

Predsednica gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko izjavila je da će se konkretni rezultati današnjeg sastanka "jedan na jedan" predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Donalda Trampa, teško osetiti odmah, jer je potreban dalji "dug i strpljiv dijalog"..."Potrebni su dalji kontakti...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.