Sve se menja: Istorijski trenutak u odnosu Rusije i Saudijske Arabije

Izvor: Vesti-online.com, 05.Okt.2017, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve se menja: Istorijski trenutak u odnosu Rusije i Saudijske Arabije

Ruski predsednik Vladimir Putin ugostio je u četvrtak kralja Saudijske Arabije Salmana na razgovorima u Kremlju.

Mediji navode da su razgovori Putina i kralja Salmana učvrstili odnos ključan za određivanje cene nafte u svetu, kao i da bi mogli da budu važni za rešavanje sukoba na Bliskom istoku. Kralj Salman je inače prvi saudijski monarh koji je posetio Rusiju.

Na političkom frontu nije bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << znakova bitnijih iskoraka u pitanjima u kojima su Moskva i Rijad podeljeni, uključujući i činjenicu da podržavaju suprotstavljene strane u sirijskom građanskom ratu, ali nije bilo ni znakova javno izraženih neslaganja.

- Ta poseta daće nov podsticaj razvoju bilateralnih odnosa - rekao je Putin na početku susreta s kraljem Salmanom.

Na konferenciji za medije o razgovorima dvojice čelnika ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov fokusirao se na područja u kojima su dve zemlje saglasne.

Lavrov je rekao da su se Putin i Salman saglasili po pitanju važnosti borbe protiv terorizma, nalaženja mirnog rešenja za sukobe na Bliskom istoku i načela teritorijalnog integriteta.

U konkretnom izrazu produbljivanja veza, Saudijska Arabija je rekla da je potpisala memorandum o razumevanju povodom kupovine sistema S-400 od ruskog državnog izvoznika oružja.

- Dvojica čelnika imala su "prijateljski i sadržajan razgovor na temelju želje Moskve i Rijada da sistemski grade obostrano korisno partnerstvo u svim sferama - rekao je Lavrov na konferenciji na kojoj je bio i njegov saudijski kolega Adel al-Jubeir.

- Verujemo da su se otvorile nove mogućnost za razvoj naših odnosa koje ranije nismo ni zamišljali - rekao je saudijski ministar spoljnih poslova i dodao:

- Odnosi Rusije i Saudijske Arabije dostigli su istorijski trenutak - rekao je on.

- Sigurni smo da će dalje snaženje rusko-saudijskih odnosa imati pozitivan uticaj na snaženje stabilnosti i sigurnosti u regiji i svetu - dodao je on.

Rijad podržava pobunjenike protiv vlasti sirijskog predsednika Bašara al Asada, dok su ruske snage i iranske milicije stale na Asadovu stranu, te je time Moskva u savezu s Iranom, glavnim suparnikom Saudijske Arabije u regiji.

Moskva i Rijad su, u nastojanju da podignu cene nafte u svetu, sarađivali na postizanju sporazuma između OPEC-a i drugih izvoznica nafte o smanjenju proizvodnje do kraja marta 2016.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.