Izvor: RTS, 15.Jun.2021, 23:33

Šta sve pamti vila La Granž – od prve Ženevske konvencije do Putina i Bajdena

Vila iz 18. veka, okružena istoimenim parkom, sa direktnim pogledom na Ženevsko jezero, pamti mnoge istorijske događaje dok se sprema za još jedan, trenutno najznačajniji – susret predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena.
Sama usred parka, kultna Vila de la Granž delimično je na južnoj strani zaklonjena veličanstvenim drvećem. I sa ove strane su zgrade >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sačuvane u izvornom rasporedu: kuća, štala, staja, šupa i prelepa česma sa duplim slivom. Severna strana vile ima terasu sa savršeno čistim pogledom na park i jezero i izuzetno elegantnu fasadu.

Na mestu današnjeg parka pronađeni su tragovi ljudskog prisustva još iz neolita. Dva kamena pilira koja leže na boku mogu se videti u gornjem delu parka, nedaleko od ruševina vile rimskog zvaničnika Tita Fronta.
U 18. veku poljoprivredno područje je dobilo ime La Granž. Vlasnici, porodica Lulin, izgradili su vlastelinstvo između 1768. i 1773. godine i uredili francuski vrt. Dizajn kuće pripisuje se arhitekti Žan Luju Bovetu, po analogiji sa arhitektonskim stilom francuskog Šato de Krana. Smeštena na obodu grada, vila se uglavnom koristila kao letnja rezidencija i za prihvat uglednih gostiju.
Vlasništvo je prešlo sa porodice Lulin na porodicu Favr, koja je transformisala kuću i park, postavljajući neobične zakrivljene staze, kao i ribnjak i kamenje. Takođe su izgradili monumentalni ulaz sa lavovima, narandžastu pergolu, a vilu upotpunili vrhunskom bibliotekom 1821. godine, koja i danas čuva prestižnu kolekciju knjiga sa oko 15.000 naslova.

Dve crvene stolice postavljene su sa obe strane velikog globusa, spremne da dočekaju dvojicu predsednika. 
Vilijam Favre je imanje je 1917. godine zaveštao gradu Ženevi, a godinu dana kasnije i biblioteku, kojom od tada upravlja ženevska biblioteka. 
Ugostila učesnike Prve ženevske konvencije, ali i papuVila la Granž bila je domaćin završne svečanosti Prve ženevske konvencije, koja je označila rođenje humanitarnog prava.
Više od jednog veka kasnije, u junu 1969. godine, papa Pavle održao je misu pred oko 70.000 ljudi, u parku koji je tada bio jedini dovoljno velik prostor u Ženevi da primi toliku masu.
"U ovom istorijskom času za čovečanstvo, prepunom pogibelji, ali ispunjenog nadom, na vama je da izgradite pravdu i na taj način osigurate mir", poručio je tada papa Pavle.
To je ujedno poruka koje se poslednjih dana mnogi prisećaju pred samit Bajden–Putin, u trenutku veoma zategnutih odnosa između dve svetske sile.

Park La Granž savršeno je okruženje za vilu, delimično zaštićen velikim drvećem na južnoj strani, a koja sa severne strane pruža potpuno nesmetan pogled na jezero.
Poslednjih nedelju dana mesto je bilo prava košnica aktivnosti. S jedne strane, unutra majstori retuširaju pozlatu, čiste se teški svećnjaci, a napolju su grupisane jake snage zadužene za bezbednost.

Na ulazu i dalje stoje dva kamena lava, simbolični čuvari predstojećeg samita.  

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.