Šojgu: Podmornica SAD zašla više od 4 km u ruske vode

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Feb.2022, 16:35

Šojgu: Podmornica SAD zašla više od 4 km u ruske vode

Podmornica za koju verujemo da je američka, zašla je u vode Ruske Federacije na dubinu veću od četiri kilometara i gotovo tri sata je trajalo njeno proterivanje odatle, pritom iz tri navrata, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku sa predsednikom Vladimirom Putinom.

"Zahvaljujući radu grupe Tihookeanske flote, tokom izvođenja jedne od vežbi u području Kurilskih ostrva, ostrvu Iturup, otkrili smo podmornicu, najverovatnije američku. Usled gotovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tročasovnih akcija ona je proterana sa teritorije ruskih voda, u koje je zašla prilično duboko za standarde ostrva - više od četiri kilometra", objasnio je Šojgu.

Ruska flota je tri puta preduzela specijalne akcije kako bi proterala stranu podmornicu sa Kurila, kaže Šojgu.

S tim u vezi, on je naglasio da je američka aktivnost na Istoku nejasna i neosnovana, preneo je Sputnjik.

Sa svoje strane, Putin je zatražio od Šojgua da da ga izvesti o napretku različitih vežbi ruskih Oružanih snaga

Prema rečima ministra, ruske vojne vežbe se održavaju u gotovo svim flotama i vojnim okruzima, a neke od njih se privode kraju.

"Velike vojne vežbe odvijaju se u Zapadnom vojnom okrugu, faktički u svim flotama: Barencovom moru, Crnom moru, Baltičkom moru, Tihookeanskoj floti. U njima učestvuju trupe skoro svih vojnih okruga, uključujući Istočni okrug, Centralni vojni okrug, Severnu flotu“, naveo je Šojgu.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je u području kurilskog ostrva Urup u teritorijalnim vodama Rusije primećena podmornica američke Ratne mornarice tipa „Virdžinija“.

Kako je precizirano, u tom području je ruska Tihookeanska flota održavala planirane vojne vežbe. Nakon toga američkom vojnom atašeu je uručena protestna nota da je njihova podmornica ušla teritorijalne vode Rusije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.