Slobodan Antonić: Poređenje sa Putinom rehabilituje Miloševića

Izvor: Danas, 11.Mar.2015, 22:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slobodan Antonić: Poređenje sa Putinom rehabilituje Miloševića

- Poređenja Slobodana Miloševića sa Vladimirom Putinom mnogo više rehabilituju nekadašnjeg jugoslovenskog predsednika nego što stigmatizuju ruskog šefa države, smatra sociolog Slobodan Antonić. "Timoti Garton Eš je nedavno u Gardijanu uporedio Putina sa Miloševićem, Srbiju sa Rusijom, a ukrajinski građanski rat sa onim u BiH. To poređenje je trebalo da stigmatizuje Putina. Ali ono zapravo mnogo više rehabilituje Miloševića i onovremenu Srbiju, koji se mogu videti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << naročito tokom NATO agresije 1999, kao prve žrtve aktuelnog "Drang nach Osten" američke imperije", ocenjuje Antonić.

Odgovarajući na pitanja Danasa da li se u svetlu ukrajinske krize može govoriti o reviziji Miloševićeve uloge devedesetih, Antonić kaže da događaje treba staviti i u sadašnji kontekst.

- Pošto je prošlo devet godina od smrti i 15 od odlaska sa vlasti, Slobodan Milošević se može mnogo objektivnije sagledati. Njega svakako treba staviti u kontekst onoga što je posle njega usledilo, kao i onih koji su posle njega upravljali Srbijom. Iz tog, međutim, ugla posmatrano, Milošević malo drugačije izgleda nego 1992. ili 2000. godine, ističe  Antonić, koji je nedavno objavio knjigu o Miloševiću "Još nije gotovo".

Sagovornik Danasa dodaje da je o Miloševiću kritički pisao još ranih devedesetih godina, smatrajući da je on glavna prepreka za demokratizaciju Srbije. Mnogi od nas su, kako kaže, mislili da je dovoljno da Milošević ode pa da Srbija, kako se onda govorilo, "zauzme svoje mesto u porodici evropskih naroda". Prema Antonićevim rečima, većina srpske inteligencije, zapravo, verovala je da će obaranjem Miloševića Srbija, po privrednoj proizvodnji, platama, demokratiji i po ukupnoj sređenosti brzo postati Austrija, ili makar Grčka ili Portugalija.

"Međutim, Milošević je otišao a Srbija je ostala "parija", kako za Brisel ili Berlin, tako i za Vašington. Štaviše, posle pada Miloševića od Srbije je i formalno otrgnuto Kosovo, privreda je zajedničkim delovanjem spekulativnog kapitala, uvozničkog lobija i korumpiranih političara devastirana, a celo društvo pretvoreno u vrstu kolonije krupnog stranog kapitala. I toj se koloniji stalno ispostavljaju nekakvi novi ekonomski i politički zahtevi i računi. Zato se sve manje može braniti teza da je Milošević glavni uzrok našeg teškog položaja, kako onda, tako i sada", ocenjuje Antonić.

Naš sagovornik napominje i da ga uopšte ne bi iznenadilo da se u budućnosti sve više ljudi u Srbiji seća Miloševićevog vremena kao doba nezavisnosti i suverenosti. Milošević je, smatra on, imao ozbiljnu vojsku, državnu kontrolu nad privredom i medijima i operativno jaku državu. Dalje dodaje da je on samostalno donosio odluke, kao šef jedne suverene države, ne tražeći svaki put za to saglasnost ambasada SAD ili EU u Beogradu.

"Današnja naša vlast je pak praktično izgubila kontrolu nad privrednim kretanjima, mediji više rade za strane poslovne i političke interese nego za domaću javnost, a budžet je narkomanski zavisan od stalnih doza pozajmica iz MMF-a i Svetske banke. To je strašna degradacija čak i u odnosu na Miloševićevo vreme, a kamoli u odnosu na neka prethodna vremena", ukazuje Antonić. Čak i kada današnje stanje parlamentarizma, prema njegovim rečima, opozicije ili javnosti u Srbiji uporedimo sa onim u doba Miloševića, to poređenje "teško da je na štetu Miloševićevog vremena".
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin,   Rat u Ukrajini,   NATO

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.