Skandal trese Rusiju: Politička igra muzičkih stolica u Putinovim krugovima

Izvor: B92, 25.Jul.2019, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skandal trese Rusiju: "Politička igra muzičkih stolica" u Putinovim krugovima

Moskva -- "Igra" krivaca oko skandala o kontaminaciji u ruskoj naftnoj industriji pravi pometnju u bliskim krugovima predsednika Vladimira Putina, piše Rojters.

Igor Sečin, šef "Rusnefta", najveće svetske naftne kompanije i Nikola Tokarev, šef "Transnefta", svetske najveće mreže gasovoda upali su u vrlo ozbiljan i nesvakidašnji sukob koji je uzdrmao odnose sa predsednikom Putinom.

Naime, spor je nastao oko odgovornosti njihovih kompanija za kontaminaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ruskog gasovoda, događaja koji je poremetio izvoz i potamneo sliku Moskve kao pouzdanog snabdevača energije.

Obojica su decenijama bili vrlo odani predseniku Rusije Vladimiru Putinu. Kako kažu izvori iz ruske vlade, ova situacija stavlja Putina u vrlo nezgodnu poziciju.

"Situaciju komplikuje činjenica da su obojica Putinovi prijatelji, zato je teško da zauzme bilo čiju stranu", kaže izvor iz vlade koji nije želeo da bude imenovan zbog osetljivosti teme.

Politička analitičarka Tatjana Stanovaja rekla je da se Putin sve više okreće geopolitičkim temama i suštinski ne rešava unutarpolitička pitanja.

Treći izvor kaže da je Putin pustio da ovaj sukob dođe u centar pažnje da bi se manje pričalo o glavnom problemu, a to je odogovrnost za skandal sa naftom čija je zagađenost hlorom otkrivena u aprilu.

Sukob između Sečina i Tokareva verovatno će trajati još jer su obojica podstaknuti trkama za položaje nakon Putinovog odlaska 2024. godine, a zastupnici "Rosnefta" i "Transnefta" nisu odgovorili na pitanja o prirodi ovog spora, niti šta očekuju da Putin uradi.

"To je politička igra muzičkih stolica", rekao je Kris Vafer osnivački partner u moskovskom političkom i ekonomskom konsultantskom društvu "Makro advajsori"
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.