Šarplaninac Paša u Rusiju otišao iz Petrovaradina (VIDEO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2019, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarplaninac Paša u Rusiju otišao iz Petrovaradina (VIDEO)

Trenutno možda najpopularniji pas na svetu, šarplaninac Paša, u ruke ruskog predsednika Vladimira Putina nije stigao sa Šar planine, nego iz legla jedne vojvođanske odgajivačnice. Tromesečna beba izuzetnog, šampionskog porekla, pažnju kupaca privukla je u oštroj konkurenciji njegove braće i sestara. Upoznajte njegovog dedu i rođake u Petrovaradinu.

Lagodan život u Rusiji, Paša je osigurao zahvaljujući hrabrosti i dominaciji koju je pokazao od prvog susreta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa kupcima. Oni su tražili poklon za važnog gosta, ali tek kada se štene pojavilo u medijima, ponosni vlasnici odgajivačnice saznali su da je ono, u stvari, novi ljubimac predsednika Rusije.

"Pažljivo su birali i on se kao štene u tom leglu negde isticao i bio lider. Bio je možda najhrabrije štene i najlepše štene i kao takvo je odlučeno da bude poklonjeno predsedniku Rusije. Nije samo zasluga moja u stvaranju Paše kao psa, nego tu imate sigurno još 20-30 dobrih odgajivača čiji su psi učestvovali, ali cela ta jedna linija, posebno po majčinoj strani, jeste u mojoj odgajivačnici stvorena. Uz to jedno prilično znanje i praćenje i pažljiva selekcija i odabir jedinki koje će ući da bi se stvorilo jedno kvalitetno štene koje će biti uspešno kao pas čuvar, a i na izložbama", objašnjava Dragan Ćulibrk, vlasnik odgajivačnice šarplaninaca.

Iako mu se deda zove Aga Jazo, Paša ime nije dobio u odgajivačnici. Međutim, jasan, oštar pogled, specifična narav, građa, prilagodljivost i hrabrost te rase, dostojni su zvanja i titula. Nepokornost ih čini psima teškim za dresuru, ali ni to uz trud nije nemoguće.

"On je miran, dobroćudan pas, ali po potrebi zna da reaguje, da bude oštar pas. To kad kažem po potrebi, u slučaju da je potrebno nešto da čuva, da li je to stado koje mu je povereno, posed, imanje, dvorište. On je pas koji zahteva dvorište i prostor. Nije pas za stan, naravno. Malo se više rada mora uložiti da oni nešto savladaju, ali to kad nauče onda to pamte do kraja života", naglašava Ćulibrk.

Šarplaninci su društveni i psi čuvari, vezani za porodicu, vlasnika i druge životinje u domaćinstvu, ukoliko su uz njih odrastali. Prepoznatljivi su po raskošnom krznu, koje može biti i belo, a nešto češće boje meda, gvozdeno sive ili tamno mrke nijanse. U njihovom čoporu vlada hijerarhija, a idealni su ljubimci za one kojima je bezbednost na prvom mestu, s obzirom na to da su šarplaninci izrazito nepoverljivi prema strancima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kako je Putinov Paša od Petrovaradina stigao do Kremlja

Izvor: Luftika.rs, 22.Jan.2019

Predsednik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin boraveći u četvrtoj poseti Srbiji dobio je na poklon rasno štene šarplaninca Pašu.. Dragan Ćulibrk iz Petrovaradina otkriva za portal „Espreso“ da su Pašini preci sedam i više kolena unazad odgajivani kod njega, kao i da vuku gene sa Šar-planine...

Nastavak na Luftika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.