SAVEZ RUSIJE SA DRUGOM SUPERSILOM BI POTRESAO SVET IZ TEMELJA: Putin ne odbacuje nijednu mogućnost!

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Okt.2020, 22:12

SAVEZ RUSIJE SA DRUGOM SUPERSILOM BI POTRESAO SVET IZ TEMELJA: Putin ne odbacuje nijednu mogućnost!

Savez dve od tri najmoćnije vojske na planeti duboko bi promenio svetski poredak

. Vladimir Putin smatra da je u budućnosti moguće da bi se Rusija i Kina mogle ujediniti, ali da još uvek nije neophodno.

Govoreći na virtuelnom sastanku diskusionog kluba "Valdaj", Putin je naglasio da Rusiji "nije potreban" savez sa Kinom, "ali, teoretski, to je sasvim moguće zamisliti“. Supersile su sve bliže i zajedno izvode zajedničke vežbe.

"Valdaj" je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ruski godišnji forum osnovan 2004. godine kojem prisustvuje Putin. Manifestacija se obično održava u Sočiju, ali je zbog pandemije koronavirusa ove godine bio ograničenog učešća.

- Rusko-kineski odnosi dostigli su neviđen visok nivo - rekao je predsednik.

Moskva i Peking trenutno blisko sarađuju na mnogim poljima, uključujući i vojno. U septembru je Kina učestvovala u ruskoj velikoj zajedničkoj vežbi "Kavkaz 2020", zajedno sa drugim saveznicima Kremlja. Prema Putinu, dve zemlje "razmenjuju najbolje prakse u oblasti vojne konstrukcije" i imaju visoku saradnju u tehnološkoj sferi. Osim što koristi ruskim oružanim snagama, partnerstvo takođe povećava odbrambene sposobnosti Kine, objasnio je on.

- Ne radi se samo o razmeni proizvoda, prodaji vojne robe i razmeni tehnologija - objasnio je predsednik.

Kinesko-ruska saradnja je trenutno prvenstveno ekonomska, a obim trgovine između dve zemlje premašio je prošle godine 111 milijardi dolara. Poslednjih godina i Peking i Moskva usredsredili su se na prekograničnu trgovinu i sarađuju na izbacivanju dolara. U prvom kvartalu 2020. godine udeo dolara u trgovini između zemalja prvi put je pao ispod 50 odsto. U avgustu je ruski analitičar Aleksej Maslov objasnio da se partnerstvo supersila približava "prelomnom trenutku".

- Saradnja Rusije i Kine u finansijskoj sferi govori nam da napokon pronalaze parametre za novo savezništvo - rekao je Maslov.

Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.