Ruska organizacija za bezbednost u Persijskom zalivu

Izvor: B92, 03.Okt.2019, 19:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska organizacija za bezbednost u Persijskom zalivu

Predsednik Rusije Vladimir Putin ponudio je da osnuje organizaciju u kojoj će se raditi na rešavanja problema u Persijskom zalivu.

Uorganizaciji bi ulestvovale Rusija, SAD, države EU i druge zemlje, a Putin je tokom plenarnog zasedanja Diskusionog kluba Valdaj rekao da je takvom logikom Rusija osigurala bezbednost u tom region u julu ove godine, prenosi TASS.

"Uzimajući u obzir nestabilnu i nepredvidivu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << situaciju u regionu ta ideja ostaje aktuelna. Nudimo da se naše razlike i međusobna optuživanja ostave po strani i da se osnuje organizacija za bezbednost i saradnju u regionu, koja bi uključivala zalivske države i u kojoj bi Rusija, Kina, SAD, EU, Indija i druge zainteresovane države učestvovale kao posmatrači", rekao je Putin.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova u julu je predstavilo koncept kolektivne bezbednosti u Persijskom zalivu. Koncept uključuje formiranje grupe za organizovanje međunarodne konferencije o bezbednosti i saradnji na području Persijskog zaliva, što bi rezultiralo uspostavljanjem organizacije za bezbednost i saradnju u regionu.

Pored toga, Moskva je ponudila uspostavljanje demilitarizovanih zona u regionu, odustajanje od trajnog razmeštanja jedinica neregionalnih država i uspostavljanje vojnih linija.

Ministar spoljnih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif je nakon razgovora sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovim rekao da podržava rusku inicijativu i da Iran želi da osnuje regionalnu koaliciju za bezbednost sa Irakom, Saudijskom Arabijom, Bahreinom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Katarom, Omanom i Kuvajtom pod okriljem Ujedinjenih nacija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Putin: Formirati organizaciju za rešavanje nesuglasica u regionu

Izvor: Blic, 03.Okt.2019

Rusija nudi da bude formirana organizacija uz učešće SAD, članica EU i drugih zemalja radi rešavanja pitanja u Persijskom zalivu, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin tokom plenarne sednice debatnog kluba "Valdaj" u Sočiju.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.