Rusija osvaja rekorde u proizvodnji žita

Izvor: Vostok.rs, 06.Okt.2011, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija osvaja rekorde u proizvodnji žita

06.10.2011. -

U Rusiji će početkom oktobra biti prikupljeno 90 miliona tona žita. Ove podatke saopštio je premijer-ministar Vladimir Putin. Ovi pokazatelji su jedan i po puta veći nego 2010. godine. Zemlja jača svoje pozicije na svetskom tržištu žita, širi geografiju isporuka. Po računicama stručnjaka, od jula do septembra Rusija je izvezla oko 10 miliona tona žita. Ovako visokih pokazatelja nije bilo u toku >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << cele istorije nakon Sovjetskog Saveza.

Ruski izvoznici žita, koji su se vratili na svetsko tržište nakon embarga od skoro godinu dana, mogu biti zadovoljni. Od jula kad je ukinuta zabrana za izvoz, u inostranstvo je prodato skoro 10 miliona tona žita. Pritom, sudeći po statistici, obim izvoza raste iz meseca u mesec. I to su rekordni pokazatelji. U toku poslednjih dvadeset godina Rusija nije izvozila namirnice u takvim količinama. O uzrocima ovakvog uspeha govori predsednik analitičkog centra „Sovekon" Andrej Sizov.

Faktor broj jedan je obnavljanje letine ove godine. Mi je procenjujemo na 90 miliona tone, što u znatnoj meri prevazilazi prošlogodišnju letinu od 61 miliona. Pojavljuju se novi uvoznici ruskog žita, između ostalog, zemlje Južne Evrope. Ranije u ovom regionu nije bilo isporuka u tako velikim količinama. To je delimično povezano s tim što se vrlo sporo odvija izvoz žita iz Ukrajine. I deo ukrajinskih ugovora dobili su ruski proizvođači.

U poslednje vreme je došlo do bitne diversifikacije ruskog izvoza žita, kaže predsednik Ruskog žitarskog saveza Arkadije Zločevski.

Postoje novi pravci – to su pre svega tržišta Jugoistočne Azije, zemlje Azijsko-Tihookeanskog regiona. Počeli smo da osvajamo ove pravce velikim isporukama, iako se one zasad ne mogu nazvati masovnima. Međutim, tržište se prvi put upoznaje s našim žitom. U februaru 2010. godine u Singapuru smo održali konferenciju i upoznali južnoazijske potrošače s našim žitom. Oni su prvi put saznali za ono što imamo. Zatim je rad obustavljen u periodu embarga. I sad, nakon ukidanja embarga s radom je nastavljeno i počele su već ne probne, već sistemske isporuke ruskog žita u zemlje kao što su Tajland i Indonezija.

Osim toga, Rusija računa da će u najskorije vreme proširiti svoje prisustvo na tržištu žita na Bliskom Istoku i u Africi. Jedan od vodećih partnera može postati Saudovska Arabija, čija je delegacija ovog leta posetila Moskvu. Planirano je otvaranje zajedničkog preduzeća i izgradnja ambara za pretovar. Tim pre što resursi za to postoje. Po mišljenju Arkadija Zločevskog izvozni potencijal Rusije ove godine će iznositi najmanje 30 miliona tona.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija osvaja rekorde u proizvodnji žita

Izvor: Vostok.rs, 06.Okt.2011

06.10.2011. -..U Rusiji će početkom oktobra biti prikupljeno 90 miliona tona žita. Ove podatke saopštio je premijer-ministar Vladimir Putin. Ovi pokazatelji su jedan i po puta veći nego 2010. godine. Zemlja jača svoje pozicije na svetskom tržištu žita, širi geografiju isporuka. Po računicama...

Nastavak na Vostok.rs...

Putin: Rusija je spremnija za krizu nego 2008.

Izvor: Blic, 06.Okt.2011

Rusija je sada bolje pripremljena za eventualnu globalnu ekonomsku krizu nego 2008, ali je za održavanje privrednog rasta neophodno poboljšati poslovnu klimu i razgranati privredu, rekao je danas u Moskvi ruski premijer Vladimir Putin..."Veoma smo svesni su naše pozicije jake, ali ranjive, zbog još...

Nastavak na Blic...

Žito je novi ekonomski adut Rusije

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Okt.2011, 11:43

MOSKVA - U Rusiji će početkom oktobra biti prikupljeno 90 miliona tona žita - ovi rezultati su za jedan i po puta veći nego 2010. godine.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.