Rusija i Srbija će potpisati sporazum o osnivanju Nuklearnog centra za naučne svrhe

Izvor: Vostok.rs, 10.Nov.2018, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i Srbija će potpisati sporazum o osnivanju Nuklearnog centra za naučne svrhe

Sporazum o osnivanju Nuklearnog centra u Srbiji bi mogao biti potpisan u januaru tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu, rekao je potpredsednik ruske vlade Jurij Borisov. "Smatramo da postoji visoka spremsnost za potpisivanje sporazuma. Nadamo se da će to najverovatnije biti potpisano tokom posete našeg predsednika", rekao je Borisov. "Ovo je nova stranica u našim odnosima", rekao je zamenik premijera Rusije. Prema njegovim rečima, pregovori sa srpskom stranom sproveo je zamenik predsednika "Rosatoma" Nikolaj Spaski.
"Ako govorimo o suštini saradnje, to je saradnja na polju mirnog atoma, kao i upotreba ruskih izotopa u interesu medicinskih istraživanja i medicinske dijagnostike u Srbiji", rekao je Borisov. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je rekao da je na sastanku sa Borisovim razgovarano o saradnji u oblasti miroljubive nuklearne energije. "Svuda okolo postoji antiruska histerija. Želim da vam skrenem pažnju na činjenicu da to nije pitanje razvijanja atomske bombe", rekao je potpredsednik Vlade Srbije. Prema njegovim rečima, razgovara se o saradnji u oblasti miroljubive nuklearne energije u medicinske svrhe. Odgovarajući na pitanje o izgledima za stvaranje nuklearnog centra u Srbiji, Dačić je rekao da se priprema odgovarajući sporazum. "Ako bi mogli potpisati sporazum tokom posete gospodina predsednika Putina, to bi bilo veoma korisno", rekao je Dačić. "Ako dobro razumem, mi trenutno uvozimo materijal koji je neophodan za primenu u medicini, a cilj ovog sporazuma je da proizvodimo takav materijal i da koristimo atomsku energiju u miroljubive svrhe na teritoriji Republike Srbije", rekao je potpredsednik Vlade Srbije.  

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Borisov: Srbija se može povezati sa „Turskim tokom”

Izvor: Vostok.rs, 10.Nov.2018

Dokumenti koji se odnose na učešće Srbije u nastavku gasovoda "Turski tok" mogu biti potpisani u januaru tokom posete ruskog predsednika Beogradu, rekao je potpredsednik ruske vlade Jurij Borisov.. "Što se tiče pitanja o `Turskom toku`, imamo pravac po kojim se krećemo. Nadam se da određeni...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.