Raskrikavanje: Najmanje 945 lažnih vesti na naslovnicama četiri tabloida u 2019. godini

Izvor: Beta, 24.Jan.2020, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raskrikavanje: Najmanje 945 lažnih vesti na naslovnicama četiri tabloida u 2019. godini

Četiri najtiražnija tabloida Informer, Srpski telegraf, Alo i Kurir tokom 2019. godine objavili su "najmanje 945 lažnih ili neutemeljenih tvrdnji" samo na naslovnim stranama, pokazuje analiza portala Raskrikavanje.Kako navodi Raskrikavanje, "Informer je imao 317 laži na naslovnim stranama, Alo 259, Srpski telegraf 227 i Kurir 142 laži"."Najviše laži je izrečeno na račun opozicije i njihovih lidera, dok se u isključivo pozitivnom svetlu predstavljao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i ruski predsednik Vladimir Putin", navodi Raskrinkavanje.Kako je pokazala analiza Raskrikavanja, "pohvalno se pisalo" o Rusiji i saradnji sa njom, dok su "dežurni neprijatelji" bili Albanci, kosovski lideri i NATO.Dominantne teme na naslovnim stranama tabloida bile su i "najave specijalnih ratova protiv Vučića i udari na njega, lažne tvrdnje o špijunskim aferama i aferi Krušik"."Kao i ranije, tabloidi se nisu libili da objavljuju neutemeljene ili vesti čije je navode nemoguće proveriti, vesti u kojima se izostavljene bitne činjenice za kontekst, kao i vesti u kojima je jedini izvor za tvrdnje - anoniman", piše Raskrinkavanje.Analiza nije obuhvatila vesti iz šoubiznisa i sporta, pa je, kako navodi Raskrinkavanje, "sigurno da je broj medijskih manipulacija na naslovnicama veći".
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Najmanje 945 lažnih vesti na naslovnicama četiri tabloida

Izvor: Radio 021, 24.Jan.2020

Četiri najtiražnija tabloida Informer, Srpski telegraf, Alo i Kurir tokom 2019. godine objavili su "najmanje 945 lažnih ili neutemeljenih tvrdnji" samo na naslovnim stranama, pokazuje analiza portala Raskrikavanje...Kako navodi Raskrikavanje, "Informer je imao 317 laži na naslovnim stranama, Alo...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.