RT: Sastanak Putina i Bajdena planiran „pre kraja godine“

Izvor: Vostok.rs, 22.Nov.2021, 12:23

RT: Sastanak Putina i Bajdena planiran „pre kraja godine“

Ruski predsednik Vladimir Putin mogao bi da se sastane sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom pre kraja ove godine, otkrili su najviši zvaničnici u Moskvi. Već se radi na potencijalnom sastanku dva lidera, rekao je u TV kanal "Rusija 1" zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov. Visoki diplomata je rekao da je Vašington izneo neke tvrdnje u vezi sa Moskvom, uključujući i one u vezi sa situacijom u Ukrajini. Rusija oseća potrebu da „detaljno objasni šta se zaista dešava i kako“, dodao je on. „Za ovaj sastanak potrebna je temeljna priprema i to je ono što radimo“, rekao je zamenik ministra. Ranije ove nedelje, portparol Kremlja Dmitrij Peskov takođe se osvrnuo na mogućnost da se Putin sastane sa Bajdenom u bliskoj budućnosti. Međutim, rekao je da još nisu dogovoreni konkretni rokovi. „Da li je moguće pre Nove godine? Da, jeste“, rekao je Peskov u četvrtak za ruski "Kanal 1", dodajući da bi „to moglo da se desi i kasnije“, jer će na kraju zavisiti od rasporeda rada oba lidera. Vašington u svojim nedavnim komentarima nije pomenuo nikakav vremenski okvir za sastanak. U četvrtak je sekretar za štampu Bele kuće Džen Psaki rekla da ne bi isključila mogućnost da Bajden razgovara sa Putinom „u određenom trenutku u budućnosti“, ali je rekla da nema najava vezanih za kontakt između dva lidera. Putin i Bajden sastali su se u junu u švajcarskom gradu Ženevi, što je bio njihov prvi susret od inauguracije američkog predsednika u januaru. Dvojica predsednika usvojila su zajedničku izjavu o strateškoj stabilnosti i složili se da se njihovi ambasadori vrate na konsultacije o budućnosti Ugovora o smanjenju strateškog naoružanja (Start III). Takođe su dali pohvalne komentare. Putin je Bajdena nazvao „profesionalcem“, dodajući da njegova negativna slika u medijima „nema nikakve veze sa realnošću“. Bajden je zauzvrat rekao da veruje da postoji „stvarna perspektiva da se značajno poboljšaju odnosi“ između Vašingtona i Moskve nakon sastanka sa Putinom. Rusko-američki odnosi se, međutim, nisu značajno poboljšali od samita u Ženevi. Kremlj je saopštio da veruje da bi obnavljanje odnosa trajalo dugo. Izvor: RT
Pogledaj vesti o: Vašington,   Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

RUSIJA PROSLEDILA LIBANU SATELITSKE SNIMKE FATALNE EKSPLOZIJE U BEJRUTU: Lavrpv poručio da će slike Roskosmosa pomoći u istrazi!

Izvor: Kurir, 22.Nov.2021

Rusija je poslala Libanu satelitske snimke bejrutske luke pre i posle velike eksplozije koja se dogodila prošle godine, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nakon razgovora s libanskim kolegom u Moskvi.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.