RT: Nisam želeo da budem predsednik, odbio sam ponudu Jeljcina - Putin

Izvor: Vostok.rs, 13.Dec.2018, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Nisam želeo da budem predsednik, odbio sam ponudu Jeljcina - Putin

Izvor: Vostok / RT Kada mu je ponuđena podrška od tadašnjeg predsednika Borisa Jeljcina za kandidaturu za predsednika Rusije, Vladimir Putin je rekao "ne", veoma iznenadivši svog tadašnjeg šefa. Predsednik Putin je ispričao anegdote studentima koji su odabrali svoj životni put. Putin se je prisetio kako mu je ponuđen veliki napredak karijere, koji ga je na kraju učinio predsednikom Rusije, tokom foruma o mogućnostima karijere za tinejdžere kada završe školu. Na pitanje kako je izabrao profesiju predsednika, on ih je uveravao da nije. "Prvi predsednik Rusije Boris Jeljcin me je pozvao i rekao: `Želim da podnesem Vašu kandidaturu u Parlament, kako biste postali premijer, a kasnije predlažem da se kandidujete za predsednika. Slažete li se?` I rekao sam mu: `Ne`. Bio je veoma iznenađen i pitao je na svoj način: `Zašto to?` I rekao sam mu: `Nisam spreman` ". Priča je došla sa moralom. Putin je rekao da, iako je u toj fazi imao puno iskustva kao zvaničnik i "veliki dečak", nije se osećao spremnim da preuzme Jeljcinove cipele. Rekao je da se nada da će mladi u publici biti bolje pripremljeni za donošenje ključnih odluka u svom životu, nego što je on bio. Putin je bio pozvan 1990. godine kao potencijalni naslednik bolesnog Jeljcina. Imao je niz sastanaka u predsedničkoj administraciji pre nego što je 1998. postao šef FSB-a. Godinu dana kasnije, Jeljcin je iskoristio svoj politički uticaj na putu kandidata Putina kroz Parlament i potvrdio ga kao novog premijera. Tokom novogodišnje noći predsednik je podneo ostavku u godišnjem govoru naciji, navodeći Putina kao svoju privremenu zamenu pred izbornu kampanju. Putin je ranije podsetio na njegovo odbacivanje Jeljcinove ponude u intervjuu Oliveru Stounu za dokumentarni film. Tokom emisije, predsednik je rekao da je njegova nevoljnost u velikoj meri bila motivisana strahom za bezbednost svoje porodice. Bez lične podrške u Moskvi, rekao je da bi Jeljcinov neuspeh stavio njegovu ženu i dve kćerke na ozbiljan rizik.
Veče sa studentima u Jaroslavlju, međutim, bila je lišena tog mračnog tona. Putin je rekao da osoba koja želi da postane šef države ne treba posebnu pozadinu, iako bi trbela da ima znanje o zakonima, ekonomiji ili drugim oblastima koja se bave povezivanjem ljudi i institucija. Ali oni koji žele da dođu do takvih visina, morali bi da posvete veliki deo svog života veoma zahtevnom poslu i trebaće im empatija da procene svaku odluku koja se donosi u smislu toga, kako može da zaboli, rekao je Putin. Biti pristojan čovek, takođe bi vredelo, dodao je on, iako se to može reći za bilo koju profesiju.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.