RT: Merkelova i Putin se složili da nuklearni sporazum s Iranom treba sačuvati na sve načine

Izvor: Vostok.rs, 11.Jan.2020, 20:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Merkelova i Putin se složili da nuklearni sporazum s Iranom treba sačuvati na sve načine

Predsednik Vladimir Putin i nemački kancelar Angela Merkel složili su se da je očuvanje iranskog nuklearnog sporazuma pitanje od „ogromne važnosti“, ističući da sporazum treba da se održi svim neophodnim sredstvima. Oba lidera veruju da sporazum iz 2015. godine, poznat i pod nazivom Zajednički sveobuhvatni plan delovanja (JPCOA), još uvek može i treba da se sačuva, uprkos poslednjem rastu tenzija izazvanom američkim atentatom na iranskog generala. U obraćanju novinarima u Moskvi nakon sastanka s Putinom, Merkelova je rekla da se „sve mora učiniti da se JCPOA održi“ i obećala da će iskoristiti „sve diplomatske mehanizme za podršku sporazumu“.
"Nije savršen, ali još uvek je sporazum i uključuje odgovornosti za sve uključene strane. I mi ga želimo zadržati."
  Putin je takođe opisao sporazum kao "izuzetno važan" i rekao da su i Moskva i Berlin saglasni da se sve strane moraju "vratiti sporazumu".
"Nakon što su SAD odbile da se pridržavaju sporazuma, Iran je takođe najavio obustavu svojih obaveza. Želeo bih da naglasm da je Iran te obaveze dobrovoljno prihvatio. Iran je spreman da se vrati punom poštovanju sporazuma."
      Iran je odbacio sva ograničenja koja su propisana sporazumom iz 2015. godine, nakon američkog atentata na komandanta iranske specijalne jedinice "Kuds", generala Kasema Sulejmanija, kao i zbog nekoliko rundi strogih sankcija koje je Vašington uveo Teheranu nakon što su SAD jednostrano napustile sporazum. Putin je dalje izrazio nadu da će posebni finansijski mehanizam pod nazivom "INSTEKS Evropa", stvoren da olakša trgovinu s Iranom kako bi se zaobišle američke sankcije, uskoro "biti u funkciji" i da će evropske zemlje "ispuniti svoje obećanje o stvaranju nezavisnog mehanizma bez uticaja dolara".  Do sada evropski napori u ovoj oblasti nisu bili naročito uspešni. Mehanizam je prvobitno stvoren početkom 2019. godine, ali je očigledno bio ograničen na ono što su evropske zemlje nazvale "prioritetnim humanitarnim dobrima", kao što su hrana i sanitetski materijal. U međuvremenu, evropske kompanije nisu u žurbi da trguju s Iranom iz straha da će izgubiti američko tržište kao rezultat mogućih sankcija. Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.