RAZGOVOR OD ČETIRI SATA Asad stigao u posetu Rusiji, Putin ga sačekao rečima: GOTOVO JE!

Izvor: Blic, 21.Nov.2017, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RAZGOVOR OD ČETIRI SATA Asad stigao u posetu Rusiji, Putin ga sačekao rečima: GOTOVO JE!

Sirijski predsednik Bašar al-Asad u ponedeljak je stigao u daču u Sočiju, gde ga je dočekao predsednik Rusije Vladimir Putin.

Putin je svog gosta dočekao raširenih ruku, a potom istakao da je "vojni konflikt u Siriji gotov", te da se fokus premešta na "potragu za političkim rešenjem".

- Da bismo ostvarili potpunu pobedu nad teroristima moramo da pređemo dugačak put, koji je i dalje ispred >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nas. Ali, što se tiče naše zajedničke vojne akcije protiv terorizma na teritoriji Sirije, to se završava. Mislim da je najvažnije da sada pređemo na politička pitanja, i sa zadovoljstvom primećujem vašu spremnost da radite sa svima koji žele mir - poručio je Putin svom gostu.

Predsednik Rusije rekao je Asadu da je hteo da ga vidi pre sastanka koje će imati sa Redžepom Tajipom Erdoganom i Hasanom Rohanijem, predsednicima Turske i Irana, dve zemlje koje su se uz Rusiju nametnule kao ključni igrači u rešavanju sirijske krize. Taj sastanak zakazan je za danas, a prethodno rekao svom gostu da je "najvažnije ono što će se desiti sada kada su teroristi poraženi", navodi se u transkriptu razgovora koji je objavio Kremlj.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je Asadova poseta trajala puna četiri sata. Peskov je potom dodao da će Putin o razgovoru sa Asadom telefonskim putem obavestiti i Donalda Trampa, kao i lidere sa Bliskog istoka.

Predsednik Sirije, koji nije krio zahvalnost prema Putinu, rekao je da je "u zajedničkom interesu svih onih koji žele mir da se sa ratnih pređe na politička pitanja", a potom ruskom predsedniku rekao: Hvala ti što si spasio moju zemlju, javlja "Al Džazira".

- Sada, kada smo napokon izvojevali pobedu protiv terorista, moramo da krenemo ka političkom procesu. Verujemo da nam trenutna situacija na terenu, ali i u političkom smislu, dozvoljava da se nadamo napretku. Računamo na podršku Rusije da osigura nemešanje spoljnih faktora u naš politički proces - rekao je sirijski predsednik.

Od početka ruske operacije u Siriji 2015. godine, mnoga područja te zemlje oslobođena su od terorista Islamske države, istakao je Asad, i dodao da se "proterani Sirijci polako vraćaju u svoje domove".

Putin je rekao da je optimista nakon serije razgovore sa sirijskom opozicijom, koji su održani u kazahstanskoj prestonici Astani.

- Uoči tih razgovora, uspeli smo da stvorimo zone deeskalacije konflikta širom Sirije, a to je rezultiralo time da smo prvi put uspeli da pokrenemo pravi dijalog između sirijske vlasti i opozicije - rekao je ruski predsednik.

"Putinov trijumf"

Ruski predsednik, koji je preuzeo dominantnu rolu u naporima rešavanja krvavog sukoba u Siriji je nakon dvogodišnje misije ruske vojske u toj bliskoistočnoj zemlji uspeo da pomogne Asadu da potuče ISIS, ali i političke protivnike iz opozicije koje su finansirale SAD, ističe "Blumberg".

Putin sada planira da mirnim putem i razgovorima sa svim političkim faktorima sačuva Asada na vlasti, čime će dobiti najvernijeg saveznika na Bliskom istoku.

Asadova poseta, koja nije prethodno najavljena u medijima, neodoljivo podseća na onu iz 2015. godine, nakon koje je Putin pokrenuo vojnu operaciju u Siriji. Putinov trijumf biće utoliko veći ukoliko bude uspeo da Asadu povrati kredibilitet kod zapadnih zemalja. Trampov stav je već omekšao, a sada su na redu ostali igrači zapadnog sveta, navodi "Blumberg".

"Savez sa Asadovim najvećim protivnicima"

Putin je Asada potom upoznao sa brojnim ruskim generalima koji su imali učešća u borbi sa teroristima, a sirijski predsednik im je izrazio "najdublju zahvalnost u svoje ime, kao i u ime sirijskog naroda".

- Nikada to nećemo zaboraviti - rekao je Asad dok se rukovao sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom.

Vladimir Putin je vodio intenzivne razgovore sa najvećim regionalnim neprijateljima Bašara al-Asada, Turskom i Saudijskom Arabijom, i uspeo da ih odgovori od rušenja sirijskog predsednika, i umesto toga ih ubedi da učestvuju u njegovim mirovnim pregovorima sa opozijom. Predstavnici opozicije otputovali su u Rijad gde će ih Saudijci brifingovati povodom jedinstvenog stava na mirovnim pregovorima u Ženevi.

- Ujedinjeni blok, koji će činiti čak i oni opozicionari koji nisu toliko negativno nastrojeni prema Asadu, biće krotka opozicija Asadovoj delegaciji - upozorava bivši američki ambasador u Siriji Robert Ford, koji skeptično gleda na razgovore u Ženevi.

On je dodao da je "Putin uspeo da privoli Turke i Saudijce", i na taj način osigurao Asadov ostanak na vlasti.

Rat u Siriji traje od marta 2011. godine, a procenjuje se da je do sada poginulo najmanje pola miliona ljudi, dok je 12 od 18 miliona stanovnika Sirije prisilno raseljeno. Da li je sirijskom hororu konačno došao kraj?

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.