RAZGOVOR ĆE BITI POD ZAŠTITOM: Jedna tema je od ogromne važnosti, Putin i Bajden u utorak uveče na video-vezi

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Dec.2021, 19:00

RAZGOVOR ĆE BITI POD ZAŠTITOM: Jedna tema je od ogromne važnosti, Putin i Bajden u utorak uveče na video-vezi

Dmitrij Peskov otkrio detalje

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je razgovor predsednika Rusije i Amerike, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena, planiran za utorak uveče putem video-linka.

On je u izjavi dodao i da će predsednici sami odrediti koliko vremena im je potrebno za razgovor.

Prethodno je i agencija Rojters, pozivajući se na Belu kuću, objavila da će >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Putin i Bajden razgovarati 7. decembra putem zaštićene video-veze a da će jedna od glavnih tema biti Ukrajina.

Kako navodi agencija, Bajden ima nameru da istakne zabrinutost zbog vojnih aktivnosti Rusije na granici sa Ukrajinom i da izrazi privrženost SAD ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti.

Amerika i Zapad u celini, kao i Kijev, optužuju Rusiju da se priprema za napad na Ukrajinu i u tom kontekstu govore da Rusija ponovo nagomilava snage na granici sa tom susednom zemljom. Moskva je, međutim, u više navrata ukazala da su takve optužbe bez osnova i da Rusija ni za koga ne predstavlja pretnju.

Pomoćnik predsednika Jurij Ušakov ranije je rekao da će glavna tema biti pitanje širenja NATO-a na Istok, kao i situacija vezana za raspoređivanje oružanih snaga SAD koje predstavljaju pretnju za Rusiju.

Podsetimo, uoči razgovora, američki predsednik je izjavio da ne prihvata "crvene linije" o kojima govori ruski predsednik Vladimir Putin po pitanju situacije u Ukrajini.

- Neću da prihvatim ničije crvene linije. Mi odavno znamo o ruskim potezima i očekujem da ćemo imati dugačak razgovor - kazao je Bajden odgovarajući na pitanje novinara šta Amerika namerava da učini kako bi sprečila „invaziju“ Rusije na Ukrajinu.

Takođe je rekao i da američka administracija priprema niz kompleksnih inicijativa koje treba da spreče moguću agresiju Rusije na Ukrajinu.

Ruski predsednik je sredinom prošlog meseca govorio o "crvenim linijama" za Rusiju i u tom kontekstu naveo je, između ostalog, povećano prisustvo NATO-a u Ukrajini, ali i potencijalni ulazak te bivše sovjetske republike u sastav Alijanse.

Takođe je naveo i da su sve češće pojave da u blizini ruskih granica lete strateški bombarderi opremljeni "veoma ozbiljnim oružjem" što, kako je rekao, takođe prelazi određene granice.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Video sastanak Bidena i Putina 7. decembra

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Dec.2021

Ruski predsjednik Vladimir Putin imaće video-konferenciju sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom (Joseph Biden) u večernjim časovima u utorak, 7. decembra, izjavio je u subotu, 4. decembra, portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Rojters je prethodno javio da će predsjednici razgovarati o Ukrajini...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Zvaničnik: Bajden će upozoriti Putina na teške posledice invazije Ukrajine

Izvor: VOA, 04.Dec.2021

Predsednici Sjedinjenih Država i Rusije Džozef Bajden i Vladimir Putin održaće u utorak 7. decembra virtuelni susret u vezi sa vojnim tenzijama i drugim pitanjima u Ukrajini. Bajden će upozoriti Putina na teške ekonomske posledice ako Rusija odluči da izvrši invaziju Ukrajine, rekao je u ponedeljak...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.