Putin u Beogradu, Vučiću uručen Orden Aleksandra Nevskog

Izvor: RTS, 17.Jan.2019, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin u Beogradu, Vučiću uručen Orden Aleksandra Nevskog

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin bio je danas u zvaničnoj poseti Srbiji, tokom koje je potpisan 21 sporazum i memorandum. Predsednik Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za medije da je Srbija pouzdan partner Rusiji, dok je Putin istakao da deli zabrinutost Beograda zbog Kosova i Metohije. Na kraju zvanične posete, dvojica predsednika obišla su Hram Svetog Save, gde ih je dočekao veliki broj građana. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
20.15Vladimir Putin je otputovao iz Srbije. Na Aerodromu "Nikola Tesla" ispratio ga je predsednik Vučić. 

19.30 – Predsednik Putin je okupljenim građanima rekao na srpskom "Hvala na prijateljstvu", čime je zvaničan deo njegove posete Beogradu završen.

19.00 – Patrijarh Irinej dočekao je ispred Hrama Svetog Save dvojicu predsednika
18.00 – Kako RTS saznaje, predsednik Rusije će se obratiti građanima okupljenim ispred Hrama Svetog Save.
17.30 – U toku je ručak priređen u čast Vladimira Putina, kojem prisustvuje stotinu zvanica. Nakon ručka, dvojica predsednika obići će Hram Svetog Save na Vračaru. 
17.10 – Predsednik Vučić poklonio je ruskom kolegi štene šarplaninca nazvano Paša.
17.00 – Vučić je na konferenciji za medije poručio da je Srbija pouzdan partner Rusiji. Putin naglašava da Moskva deli zabrinutost srpskog rukovodstva kada je reč o Kosovu i Metohiji.

16.25 – Vladimir Putin uručio je Orden Aleksandra Nevskog Aleksandru Vučiću, ističući da je doprinos srpskog predsednika razvoju odnosa dve zemlje u svim pravcima veliki. Vučić je poručio da je ovaj orden za njega velika čast, ali i velika odgovornost.

16.05 – Kolona građana krenula je sa Terazija ka Hramu Svetog Save kako bi dočekala Putina.

15.55 – Počeo je plenarni sastanak svih članova delegacija dve zemlje. Potpisani su dokumenti u prisustvu dvojice predsednika.

14.20 – U toku je sastanak dvojice predsednika u četiri oka, nakon čega su se razgovoru pridružile delegacije u užem formatu. Vučić je poželeo dobrodošlicu ruskom kolegi uz poruku da je Srbija pouzdan partner Rusiji. Putin je zahvalio građanima Srbije na toplom prijemu.

14.15 – Aleksandar Vučić i Vladimir Putin obilaze izložbu "Srpsko-ruske veze 1804–1918. u dokumentima Arhiva Srbije". 

14.05 – Ispred Palate "Srbija" predsedniku Rusije priređen je svečani doček, uz intoniranje himni dve zemlje i smotru Garde Vojske Srbije. Ispaljeni su i počasni plotuni u čast Vladimira Putina. 

13.40 – Dvojica predsednika položili su vence na Groblju oslobodilaca Beograda i Spomeniku crvenoarmejcu. 

13.05 – U pratnji "migova 29" Vojske Srbije, avion predsedsednika Putina sleteo je na beogradski aerodrom. Njega je na aerodromu, uz gardiste i crveni tepih, dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

12.25 – Na ulicama Beograda pojačane su mere bezbednosti. Tokom dana su predviđene delimične izmene saobraćaja

12.15 – Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i generalni direktor ruske državne kompanije "Ros seti" Pavel Livinski potpisali su Memorandum o srpsko-ruskoj saradnji o razvoju inovacija u sektoru energetike. 
12.05 – Na mestima u Beogradu koja će posetiti dvojica predsednika prisutni su novinari. Sve je spremno za svečani doček u Palati "Srbija".

11.30 – Avion s ruskim privrednicima, koji su deo delegacije koju predvodi predsednik Putin, sleteo je u Beograd. 

Prema programu posete šefa ruske države, Putinu je na Aerodromu "Nikola Tesla" priređen doček. Od ulaska u vazdušni prostor do sletanja na aerodrom, avion šefa ruske države pratila su tri "miga 29" Vojske Srbije.

Sa aerodroma, predsednici Srbije i Rusije specijalnim blindiranim automobilom uputili su se ka starom delu grada, gde je usledila ceremonija polaganja venaca na Groblje oslobodilaca Beograda i Spomeniku crvenoarmejcu. 
Dvojicu državnika na Groblju oslobodiocima Beograda 1944. dočekali su počasni bataljon Garde i orkestar Vojske Srbije, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, kao i veliki broj okupljenih građana. 
Nakon toga je ispred Palate "Srbija" upriličen svečani doček za ruskog predsednika, uz intoniranje himni dve zemlje i smotru Garde Vojske Srbije. U čast Vladimira Putina ispaljeno je i deset počasnih plotuna. 

Predsednika Rusije ispred Palate "Srbija" dočekali su svi ministri u Vladi Srbije sa predsednicom Vlade Anom Brnabić na čelu. 
Nakon svečanog dočeka, dvojica predsednika su u Palati obišla izložbu "Srpsko-ruske veze 1804–1918. u dokumentima Arhiva Srbije".
Postavku čine najzačajniji dokumenti koji svedoče o odnosima Srbije i Rusije od Prvog srpskog ustanka do kraja Prvog svetskog rata. 
Usledio je sastanak u užem formatu dvojice predsednika. U delegaciji predsednika Vučića bili su premijerka Brnabić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar policije Nebojša Stefanović.

U uvodnom obraćanju Vučić je poželeo dobrodošlicu ruskom kolegi i izrazio zahvalnost na njegovom ličnom angažmanu na razvoju srpsko-ruskih odnosa.
"Kada smo se upoznali pre šest godina, uglavnom smo razgovarali kako da Srbija vraća dugove, a danas Srbija nema problema s tim, plaća sve na vreme i postala je pouzdan partner Ruskoj Federaciji", rekao je Vučić.
Putin je zahvalio Vučiću i građanima na toplom prijemu, istakavši da mu je drago što može da poseti prijateljsku, bratsku Srbiju i da sa srpskim kolegom razgovara o svemu što je urađeno i o onome što još može da se uradi u odnosima dve zemlje. 

Nakon sastanka u užem formatu, koji je trajao više od planiranih sat vremena, razgovori su nastavljeni u širem formatu.
Sa predsednikom Rusije u Beograd je doputovalo o pet ministara – spoljnih poslova, energetike, tehnološkog razvoja, rada i socijalne zaštite i ekonomskog razvoja.
Višečasovni razgovori završeni su potpisivanjem više od 20 sporazuma i memoranduma.
Usledila je ceremonija uručenja Ordena Aleksandra Nevskog predsedniku Srbije, koji je Vučiću uručio Putin ističući da je doprinos srpskog predsednika razvoju odnosa dve zemlje u svim pravcima veliki.
Vučić je zahvalio na Ordenu rečima da je za njega i za Srbiju taj orden velika čast ali i velika odgovornost.

Posle uručenja Ordena, dvojica državnika obratila su se medijima, a zatim otišla na ručak.
Nakon toga, patrijarh Irinej je dvojicu predsednika dočekao ispred Hrama Svetog Save, gde se okupio i veliki broj građana. Putin je građanima rekao "hvala na prijateljstvu", čime je i završen zvanični deo njegove posete Beogradu.
Tokom posete potpisani su brojni ugovori, sporazumi i memorandumi iz različitih oblasti. Među njima je Ugovor za projektovanje i izvođenje radova na izgradnji železničke infrastrukture Srbije.
Potpisani su i memorandumi koji bi trebalo da povećaju saradnju u oblasti obrazovanja, razvoja naučnih istraživanja i razmene znanja između Srbije i Ruske Federacije. 
Za izveštavanje o Putinovoj poseti Beogradu akreditovano je skoro 600 novinara, snimatelja i foto-reportera iz Srbije, Rusije, regiona i sveta. Samo sa Putinom dolazi preko 80 novinara iz Rusije. 

O ogromnom interesovanju za Putinovu posetu svedoči činjenica da su akreditacije zatražile medijske ekipe vodećih svetskih agencija, elektronskih i štampanih medija, ne računajući stalne strane dopisnike iz Beograda, poput izveštača američke agencije AP, Frans presa, Rojtersa, kineske i nemačke državne televizije. 
Mnogi strani mediji poslali su specijalne izveštače u Beograd, uključujući Gardijan, Njujork tajms, britanski Tajms.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putinovo "hvala" na srpskom i odlazak, Vučić ga ispratio

Izvor: B92, 17.Jan.2019

Beograd -- Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin bio je danas u celodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji, gde mu je domaćin bio predsednik Srbije Aleksandar Vučić...Putin je oko 20.15h otputovao iz Srbije, a na aerodromu "Nikola Tesla" ispratio ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić...Sve detalje...

Nastavak na B92...

Cvijanovićeva i Dodik sa Putinom: Rusija važan partner Srpske

Izvor: RTS, 17.Jan.2019

Predsednik Rusije Vladimir Putin, tokom posete Beogradu, sastao se i sa predstavnicima Republike Srpske, kojima je čestitao na izbornom rezultatu, prenosi RTRS. . Za zvaničnu Banjaluku svaki sastanak sa predstavnicima Rusije...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.