Putin oštro kritikovao milijardera

Izvor: B92, 05.Jun.2020, 19:27

Putin oštro kritikovao milijardera

Ruski predsednik Vladimir Putin kritikovao je danas milijardera vlasnika kompanije "Nornikelj", u okviru kojeg posluje Noriljsko-tajmirska energetska kompanija.

Putin je vlasnika kompanije kritikovao zbog nepažnje i ogromnog izlivanja dizel goriva koje je nanelo ogromnu štetu arktičkom regionu.

Procenjeno je da se 20.000 tona dizel goriva izlilo u reku Ambarnaja prošlog petka iz oštećenog rezervoara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u elektrani u Noriljsku, 2.900 kilometara severoistočno od Moskve.

Putin je proglasio vanredno stanje u regionu kako bi smanjio posledice izlivanja.

Elektranom upravlja kompanija Noriljsk nikl, čija su džinovska postrojenja na tom području učinila Noriljsk jednim od najzagađenijih mesta na planeti.

Tužioci su danas naveli da je nesreću očigledno izazvalo topljenje permafrosta, što je dovelo do pucanja betonskog temelja ispod rezervoara.

Na današnjem video-sastanku sa ruskim ekolozima, Putin je napao vlasnika kompanije "Nornikelj" Vladimira Potanjina, rekavši da je propust njegove kompanije to što nije proverila stanje rezervoara za gorivo.

Potanjin, koji se na video-sastanak uključio sa mesta izlivanja goriva, rekao je da će njegova kompanija platiti za čišćenje, koje će prema procenama koštati 10 milijardi rubalja (oko 146 miliona dolara), i da je takođe spreman da plati novčanu kaznu za štetu koja je naneta ekosistemu.

Uz blagi osmeh, Putin je naglasio da bi zamena starog rezervoara za gorivo koštala mnogo manje.

"Da ste ih zamenili na vreme, ne bi bilo štete za životnu sredinu i vaša kompanija ne bi morala da snosi takve troškove", rekao je Putin Potanjinu, koji je najbogatiji čovek u Rusiji sa procenjenim bogatstvom od 25,5 milijardi dolara prema časopisu Forbs.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.