Putin odobrio osnove državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja

Izvor: Vostok.rs, 03.Jun.2020, 08:16

Putin odobrio osnove državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja

Predsednik Vladimir Putin odobrio je osnove državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja. "Ruska Federacija nuklearno oružje smatra isključivo odvraćanjem, čija upotreba je ekstremna vanredna mera, te se čine svi potrebni napori da se smanji nuklearna pretnja i spreči pogoršanje međudržavnih odnosa koji bi mogli izazvati vojne sukobe, uključujući i nuklearne", navodi se u dokumentu. Glavne vojne opasnosti za Rusiju su: prisustvo nuklearnog i drugih vrsta oružja za masovno uništenje, nekontrolisano širenje nuklearnog oružja, raspoređivanje nuklearnog oružja u nenuklearnim državama, razmeštanje ofanzivnog oružja u drugim zemljama, razmeštanje sistema protivraketne odbrane i sistema udara u kosmosu, kao i nagomilavanje neprijateljskih snaga blizu granica Rusije.

Ukazom se takođe naglašava da se temelji ruske državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja mogu precizirati u zavisnosti od spoljnih i unutrašnjih faktora. Pored toga, navedeni su uslovi pod kojima Ruska Federacija može da koristi nuklearno oružje. "Uslovi koji određuju mogućnost upotrebe nuklearnog oružja od strane Ruske Federacije su: neprijateljev udar na kritične državne ili vojne objekte Ruske Federacije, čije uništenje bi dovelo do poremećaja reakcije nuklearnih snaga", navodi se u dokumentu. Navodi se da Rusija zadržava pravo na nuklearni udar, uključujući i nakon prijema informacija o lansiranju balističkih raketa na teritoriju Ruske Federacije. "Uslovi koji određuju mogućnost upotrebe nuklearnog oružja od strane Ruske Federacije su primanje pouzdanih informacija o lansiranju balističkih raketa koji napadaju teritoriju Ruske Federacije i (ili) njenih saveznika; Upotreba nuklearnog oružja ili druge vrste oružja za masovno uništavanje na teritoriji Ruske Federacije i (ili) njenog saveznika“, navodi se u dokumentu. Ukaz stupa na snagu danom potpisivanja.  

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

PRVI PUT U ISTORIJI OTKRIVEN TAJNI DOKUMENT RUSIJE: Razlozi zbog kojih Putin može da upotrebi NUKLEARNO ORUŽJE

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jun.2020

U dokumentu se navodi da Rusija smatra nuklearno oružje isključivo kao sredstvo obuzdavanja...Predsednik Rusije Vladimir Putin utvrdio je osnove državne politike u oblasti nuklearnog obuzdavanja. Dokument je prvi put objavljen na zvaničnom portalu za pravne informacije. Do sada je on uvek bio pod...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.