Putin lično poslao sistem Buk u Donbas? Kremlj se oglasio

Izvor: B92, 09.Feb.2023, 13:26

Putin lično poslao sistem "Buk" u Donbas? Kremlj se oglasio

Saopštenje međunarodnog istražnog tima da je predsednik Vladimir Putin lično mogao doneti odluku da pošalje u Donbas sistem "Buk" je neosnovano.

Ovo je rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov osvrćući se na istragu o oborenom malezijskom avionu 2014. godine.

"Rusija nije učestvovala u ovoj istrazi. Shodno tome, ne možemo da prihvatimo njene rezultate. Štaviše, nisu objavljeni nikakvi dokazi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji potkremljuju saopštenje", rekao je on.

Komentarišući snimak koji je predočila istraga telefonskog razgovora između, kako se pretpostavlja, Putina i bivšeg lidera Luganske Narodne Republike Igora Plotnickog, Peskov je ukazao da u njemu nije bilo reči o oružju.

"Znamo da je objavljen snimak, navodnog, telefonskog razgovora koji je dospeo u javnost. Čak i ako pretpostavimo da je ovaj razgovor zaista mogao biti održan, a to ne mogu ni da potvrdim ni da demantujem, to nije moja funkcija, u njemu nema ni reč o bilo kakvom oružju. Ali tamo o naoružanju nema ni reči. Niko nije objavio druge razgovore", objasnio je on.

Holandsko tužilaštvo saopštilo je juče da smatra da je u slučaju MH17 rusko rukovodstvo sudelovalo u donošenju odluke o isporuci sistema „buk“ Donjeckoj Narodnoj Republici. Međutim, kako su naveli, predsednik Rusije Vladimir Putin uživa imunitet kao lider države, stoga ne može biti krivično gonjen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.