Makron: Činimo sve da vratimo ranjene francuske novinare; Erdogan poručio velesilama da se ne mešaju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2020, 06:42

Makron: Činimo sve da vratimo ranjene francuske novinare; Erdogan poručio velesilama da se ne mešaju

Predsednici SAD, Rusije i Francuske Donald Tramp, Vladimir Putin i Emanuel Makron pozvali su danas Jermeniju i Azerbejdžan da nastave razgovore o sukobu u regionu Nagorno-Karabaha.

U zajedničkom saopštenju oni su pozvali na nastavak pregovora bez preduslova, prenosi Tas s.

"Pozivamo lidere Jermenije i Azerbejdžana da nastave pregovore bez preduslova, u dobrom duhu i pod pokroviteljstvom kopredsedavajućih grupa OEBS-a iz Minska", naveli su u saopštenju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Predsednik Francuske Emanuel Makron je naveo i da su dva novinara francuskog ”Le Monda” danas ranjena u zoni konflikta Nagorno Karabah i da Pariz čini sve što može da ih što pre vrati kući.

Govoreći o odnosima sa Turskom, Makron je naglasio značaj neupitne solidarnosti EU sa Grčkom i Kiprom i pozvao EU da nađe način da se angažuje u ”zahtevnom dijalogu” sa Ankarom.

Makron je, po dolasku na samit EU u Briselu, rekao da je sanitetski avion spreman da poleti kako bi vratio novinare u Francusku, prenosi TAS S.

Neimenovani izvor iz jermenske vlade rekao je za Rojters da su dva francuska novinara u teškom stanju.

Reč je o novinarima rođenim 1989. i 1991. godine, koji su snimali civile zajedno sa grupom novinara u Martuniju, zapadno od Nagorno-Karabaha, dodao je izvor.

Glavni urednik "Monda" naveo je za Rojters da su povređena dva novinara tog lista, uključujući fotografa.

Informacioni centar kabineta ministara Jermenije saopštio je da su se pod vatrom azerbejdžanske vojske našli novinari francuske agencije Frans-Pres.

Kako je naveo, neki od njih su teško povređeni.

"Nema poginulih", navodi se u saopštenju centra.

Peskov: Tvrdnje o stranoj podršci na Karabahu provokacije

Sve tvrdnje o stranoj podršci bilo koje strane sukoba oko Nagorno-Karabaha predstavljaju provokacije, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitri Peskov.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa navodnom umešanošću turske vojske u sukob, Peskov je odbio da pruži bilo kakav komentar, prenosi TAS S.

"Verujemo da su sve tvrdnje o mogućoj (stranoj) vojnoj podršci bilo koje strane verovatno provokacije za dalju eskalaciju tenzija", rekao je portparol Kremlja.

Zaharova o učešću ekstremista u sukobu u Nagorno-Karabahu

Rusija iz sopstvenih izvora ima saznanja o premeštanju ekstremista u zonu sukoba u Nagorno-Karabahu, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je to rekla odgovarajcuhi na pitanje na koje informacije se oslanjalo rusko Ministarstvo spoljnih poslova kada je juče saopštilo da je nedopustivo da ekstremisti budu raspoređeni na područje sukoba, preneo je TAS S.

"Imamo takve dokaze. Takve informacije su nam na raspolaganju. U potpunosti ste u pravu. Bilo je takvih materijala pozajmljenih sa društvenih mreža i odgovarajućih publikacija, ali smo se u saopštenju koje je postavljen na sajtu Ministarstva spoljnih poslova sigurno oslanjali na sopstvena otkrića, činjenice i izvore", rekla je Zaharova.

Saopštenje je, kako je navela, naglasilo opštu zabrinutost Moskve zbog tih činjenica, ali u konkretnom slučaju nije želela da otkriva detalje odgovarajući na pitanje koje zemlje koriste ekstremiste u sukobu.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju objavljenom juče na svom sajtu navelo da su ekstremisti iz Sirije i Libije preraspoređeni u zonu sukoba Nagorno-Karabaha radi učešća u neprijateljstvima.

Erdogan poručio velesilama da se ne mešaju

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan usprotivio se mešanju Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Francuske u sukob oko Nagorno-Karabaha, nakon što su lideri te tri zemlje pozvali Jermeniju i Azerbejdžan na nastavak pregovora

"S obzirom na to da su SAD, Rusija i Francuska zanemarivali ovaj problem skoro 30 godina, nije prihvatljivo da učestvuju u naporima da se postigne prekid vatre”, rekao je Erdogan.

Istakao je da se trajno primirje može postići samo ako se "jermenski okupatori" povuku iz Nagorno-Karabaha, prenosi Rojters.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin Makronu: Neprihvatljivi pokušaji mešanja u stvari Belorusije

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Okt.2020

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je francuskom kolegi Emanuelu Makronu u razgovoru o Belorusiji da je "neprihvatljiv" svaki pokušaj mešanja u pitanja jedne suverene zemlje, saopštio je Kremlj..."Načelan stav" Rusije je da su svi "pokušaji mešanja u unutrašnja pitanja jedne suverene zemlje...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.