Putin: Ozbiljan destabilizirajući faktor na Balkanu politika SAD-a i nekih zapadnih zemalja

Izvor: Vostok.rs, 15.Jan.2019, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Ozbiljan destabilizirajući faktor na Balkanu politika SAD-a i nekih zapadnih zemalja

Politika Sjedinjenih Država i Zapada za učvršćivanje njihove dominacije na Balkanu je destabilizirajući faktor za region, izjavio je predsednik Vladimir Putin, uoči posete Srbiji "Ako govorimo o situaciji na Balkanu, onda je ozbiljan destabilizirajući faktor politika SAD-a i nekih zapadnih zemalja, čiji je cilj da učvrste svoju dominaciju u regionu", rekao je Putin u intervjuu srpskim medijima, čiji je tekst objavljen na internet stranici Kremlja, prenose RIA Novosti. Kao što je predsednik Putin rekao: "1999. godine, snage NATO-a, bez odobrenja UN-a, bombardovale su Jugoslaviju dva i po meseca, i nasilno odvojile Autonomnu pokrajinu Kosovo". "I 2008. godine, Vašington i njegovi saveznici podržali su nelegitimno proglašenje nezavisnosti Kosova", dodao je on.
"U 2017. godini, suprotno mišljenju polovine stanovništva, Crna Gora je uvučena u NATO. Oni su se bojali da održe referendum o ovom pitanju, a kao rezultat toga, zemlja prolazi kroz period političke nestabilnosti", rekao je Putin. Prema njegovim rečima, prošle godine "za prisilno uključivanje Republike Makedonije u NATO, čak je pokrenut proces usvajanja ustavnih amandmana i preimenovanja ove države i revizije temelja makedonskog nacionalnog identiteta". "Istovremeno, ignorisana je volja makedonskih glasača - referendum o promeni imena države je propao, ali je nastavljen pritisak sa strane", naglasio je predsednik. "Naša zemlja, znajući, razumejući kompleksnost Balkana, istoriju regiona, uvek je posmatrala region kao prostor za konstruktivnu saradnju. I danas Rusija ima mnogo prijatelja ovde, među kojima strateški partner Srbija ima posebno mesto. Stoga je naš apsolutni prioritet da doprinesemo jačanju regionalne bezbednosti. Mi se zalažemo za poštovanje prava i interesa balkanskih zemalja i naroda i poštovanja međunarodnog prava“, rekao je predsednik Putin.

Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

AP: Srbija Putinu priprema "doček za heroja"

Izvor: Mondo, 16.Jan.2019, 20:11

Vladimir Putin optužuje SAD i Zapad za destabilizaciju Balkana ekspanzionističkom politikom NATO-a, dok Srbija ruskom predsedniku priprema doček za heroja, izvestila je američka agencija Asošiejted pres...U izveštaju iz Beograda, AP napominje da Putin sutra stiže u svoju četvrtu posetu Srbiji...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.