Putin: Još jednom smo potvrdili naš interes za potpisivanje mirovnog sporazuma

Izvor: Vostok.rs, 22.Jan.2019, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Još jednom smo potvrdili naš interes za potpisivanje mirovnog sporazuma

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je nakon pregovora sa japanskim premijerom Šinzom Abeom da je sastanak održan u poslovnoj i konstruktivnoj atmosferi.
Putin je rekao da su on i Abe pozitivno razgovarali o bilateralnim odnosima. „Po tradiciji, prioritet je dat izgledima za proširenje trgovinskih i investicionih odnosa, primećen je postepeni rast uzajamne trgovine u periodu januar-novembar prošle godine - obim je porastao za 18 odsto, dostigavši skoro 20 milijardi dolara“, saopštio je Putin. On takođe smatra da je moguće povećati robni promet Rusije i Japana na 30 milijardi dolara.  Ruski predsednik istakao je da je prilično dugo razgovarano o zaključivanju mirovnog sporazuma. Rusija i Japan potvrdile su svoje interesovanje da zaključe mirovni sporazum i da je pred njima naporan posao, rekao je Putin. „Još jednom smo potvrdili naš interes za potpisivanje ovog dokumenta. Na sastanku u Singapuru (u novembru 2018. godine) dogovorio sam se sa gospodinom premijerom da se gradi pregovarački proces na osnovu zajedničke deklaracije SSSR i Japana iz 1956. godine, a ona na prvom mestu predviđa zaključivanje mirovnog sporazuma“, podsetio je ruski lider. „Razgovori su održani u poslovnoj i vrlo konstruktivnoj atmosferi“, ocenio je on. On je objasnio da su ministri spoljnih poslova Rusije i Japana održali prvu rundu razgovora o zaključivanju mirovnog sporazuma između dve zemlje i da su u utorak saopštili o rezultatima svog rada. „Imenovali smo ministre spoljnih poslova za koordinatore: oni su 14. januara već održali prvu rundu pregovora u Moskvi i isvestili nas o rezultatima ovog sastanka“, rekao je Putin.  Putin je istakao da održava „bliske radne kontakte“ sa Abeom i da se sa njim sastaje četvrti put za šest meseci. „Pri tome se dijalog na najvišem nivou podržava aktivnom saradnjom rusko-japanske međuvladine komisije, saveta bezbednosti dveju zemalja, ministarstava spoljnih poslova, ministarstava odbrane, uključujući i u formatu ’dva plus dva‘ i nacionalnih parlamenata“, izjavio je ruski predsednik. „Takav intenzitet političkih veza potvrda interesa dveju zemalja za razvijanje saradnje na principima dobrosusedstva, poštovanja i uvažavanja međusobnih interesa“, naveo je Putin.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin,   Japan

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Putin pokazao svoj kabinet u Kremlju (FOTO)

Izvor: Vesti-online.com, 22.Jan.2019

Predsednik Rusije Vladimir Putin pokazao je premijeru Japana Šinzu Abeu svoj kabinet u Kremlju, saopštio je novinarima portparol Ministarstva spoljnih poslova Japana Taekeši Osuga...Prema njegovim rečima, sastanak je trajao oko tri sata. To je bio 25. susret Putina i Abea...Osugi je dodao da je...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.