Procurilo: Američki zvaničnik je odneo Putinu nepristojnu ponudu?

Izvor: B92, 03.Feb.2023, 12:26

Procurilo: Američki zvaničnik je odneo Putinu "nepristojnu ponudu"?

Bela kuća i CIA odgovorile su na izveštaj da je direktor CIA Vilijam Berns ponudio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu petinu ukrajinske teritorije.

Ponuda je, navodno, bila deo plana sastavljenog od strane administracije predsednika Džoa Bajdena kako bi se okončao rat u Ukrajini.

Zvaničnik CIA je rekao za Njuzvik da su tvrdnje u izveštaju švajcarsko-nemačkog lista "Neue >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zurcher Zeitung" (NZZ) da je Berns tajno putovao u Moskvu u januaru i da je postojao mirovni predlog koji je direktor izneo u ime Bele kuće, "potpuno lažan".

Prošlog meseca, Berns je putovao u tajnosti u Kijev da se sastane i obavesti ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog o predlogu, objavio je Vašington post.

Berns je, kako se navodi, podneo plan sredinom januara kako bi se stavila tačka na rat koji je počeo 24. februara 2022. Priču je u četvrtak preneo NZZ, pozivajući se na visoke nemačke političare.

Prema pisanju lista, predlogom je ponuđeno "oko 20 odsto teritorije Ukrajine" — što je otprilike veličina istočnog ukrajinskog regiona Donbas.

Kijev je, kako se izveštava, odbio taj predlog "zato što nije voljan da podeli svoju teritoriju", dok su Rusi odbili predlog jer će "ionako pobediti u ratu na kraju", izvestio je NZZ, koji spada u jedan od najpouzdanijih švajcarskih listova.

Šon Davet, zamenik portparola Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, rekao je za Njuzvik da izveštaj NZZ-a "nije tačan" i da će CIA reći isto.

Prema onome što NZZ piše, nemački političari su rekli da je Bajden želeo da izbegne dugotrajni rat u Ukrajini i zato je ponudio teritoriju kao deo mirovnog plana.

Tek nakon što su i Ukrajina i Rusija odbile predlog, Bajdenova administracija se obavezala da će Kijevu obezbediti tenkove Abrams, izveštava NZZ.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov nazvao je dezinformacijom da je direktor Centralne obaveštajne agencije Vilijam Berns dolazio u Moskvu i nudio 20 odsto ukrajinske teritorije. "To je novinarska patka", rekao je Peskov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: CIA

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.