Poklon za rođendan – direktna provokacija Putinu; Odgovor treba da bude razoran

Izvor: B92, 08.Okt.2022, 21:43

"Poklon" za rođendan – direktna provokacija Putinu; "Odgovor treba da bude razoran"

Napad na most koji povezuje poluostrvo Krim sa kopnom Rusije direktna je poruka i napad na ruskog predsednika Vladimira Putina.

Putin je most trijumfalno otvorio 2018. vozeći kamion sa jednog njegovog kraja na drugi.

Kako će Putin reagovati na uspešan ukrajinski puč je najveće pitanje.

Ukrajinci su sa svoje strane pokazali da se ne plaše, čak ni njegovih nuklearnih pretnji, ostvarili su veliku propagandnu pobedu i stvorili novi razlog da veruju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da bi mogli da potisnu Ruse iza linija koje su postojale krajem februara, kada je počeo veliki sukob.

"Odgovor na dizanje mosta u vazduh bi trebalo da bude razoran. Nije reč o osveti, već o kazni i našoj sposobnosti kao države da odgovorimo na terorističke napade", napisao je ruski vojni analitičar Jurij Kotjonok blizak Putinu. On nije bio jedini u Rusiji koji je pozvao na žestok odgovor. Jurij Podoljaka, popularni ruski vojni bloger, smatra da je napad na most uvod u glavni napad na jugu Ukrajine.

"Ako Ukrajina ne padne u mrak u narednih nekoliko dana i ne budu izvedeni napadi na mostove preko Dnjepra, lično ću to videti kao znak epskog neuspeha", napisao je bloger. Vladimir Rogov, proruski zvaničnik u okupiranom delu Ukrajine, rekao je da "ukrajinski teroristi moraju biti uništeni".

Čak je objavio i kartu sa koordinatama ciljeva koje Rusija treba da gađa. Na drugoj strani borbene linije slavili su Ukrajinci, rugajući se ruskom predsedniku i pominjući "skup rođendanski poklon".

"Raketna krstarica Moskva i Krimski most - dva ozloglašena simbola ruske moći na ukrajinskom Krimu - su uništeni. Šta dalje?", saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane, dok je Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, pisao: "Sve nelegalno mora biti uništeno, sve što je pokradeno mora biti vraćeno u Ukrajinu, sve što je Rusija okupirala mora biti proterano", i naglasio da je to samo početak.

Istovremeno je stigla vest da je ruski teretni voz potresla snažna eksplozija u Ilovajsku u Donjeckoj oblasti.

"Okupatori sada imaju velike probleme sa snabdevanjem sa obe strane", prokomentarisao je incident Petro Andrušenko, savetnik gradonačelnika Mariupolja.

Putin je, potvrdili su njegovi saradnici, naredio formiranje posebne istražne komisije i poslao ministre na lice mesta.

Uspešan napad na Kerčki most ima najmanje dve koristi za ukrajinsku stranu: napad seje haos, podstiče raspad ruske vojske i ozbiljno remeti linije snabdevanja ruske vojske, važne za nastavak rata. u Ukrajini.

Haos koji je nastao bio je očigledan iz gužve koja se brzo stvorila oko benzinskih pumpi na pripojenom poluostrvu, iako su lokalne vlasti tvrdile da goriva ima dovoljno za 40 dana. Navodno je i stanovnicima Krima naređeno da kupuju samo tri kilograma hrane dnevno, kako bi izbegli panično pražnjenje rafova na trgovima.

Ako je neko želeo da ostavi "dragulj u Putinovoj kruni", po ugledu na 38.000 vozila koja su u avgustu prešla mostom u pravcu Rusije, posle eksplozija u krimskoj vojnoj bazi Saki, pitanje je kada će moći da to učini što pre.

Međutim, ruska strana je saopštila da je kamion bomba uništio samo jedan deo mosta dugog 18 kilometara. Neki predstavnici Krima požurili su da ističu da je jedan deo preživeo eksploziju i da će ceo most uskoro biti vraćen u funkciju. Postavlja se pitanje kako je kamion sa eksplozivom stigao do mosta. Pošto su Ukrajinci odavno rekli da idu do kraja – a to je poluostrvo Krim – ruska strana je pojačala odbranu transportne i snabdevačke arterije prestonice. Vojne analize pominju i specijalno obučene delfine na ulazu u sevastopoljsku pomorsku bazu, čiji zadaci treba da budu patroliranje i "protivpobunjenička" dejstva.

Poznato je da je poslednjih nedelja, napredovanjem ukrajinske vojske na jugu ka Hersonu, pojačan vojni saobraćaj preko mosta ka Krimu, a tenkovi i druga artiljerijska tehnika slivali su se sa Krima ka linijama fronta u Hersonskoj oblasti. Pored toga, pojačane su mere zaštite mosta koje su omogućile ovo snabdevanje. Snimljeni su brodovi-mamci sa radarskom opremom i vežbe za stvaranje dimne zavese, pisao je ovih dana Njujork tajms.

Oštećenje mosta bi svakako trebalo da pomogne ukrajinskoj kontraofanzivi, jer je Krim ključan za isporuku goriva, opreme i municije ruskim frontovima.

Ukrajinski zvaničnici su nekoliko sati nakon štrajka odbili da potvrde da ga je organizovala njihova služba bezbednosti, ali Ukrajina nema praksu preuzimanja odgovornosti za slične udare. "Sve što mogu da kažem je da je kroz most prolazio konvoj sa gorivom namenjen ruskim vojnicima na jugu Ukrajine", rekao je odgovorni ukrajinski zvaničnik pod uslovom da ostane anoniman. Međutim, tokom popodneva, zvaničnik ukrajinske vlade, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je za Vašington post da ukrajinske specijalne službe stoje iza napada na Kerčki most na Krimu.

Jedna od prednosti napada na most, možda najdraža ukrajinskim braniocima, jeste to što se napad dogodio dan posle Putinovog rođendana, a most je jedno od predsednikovih velikih dostignuća. Stotinu godina se raspravlja o tome kako bi Krim trebalo da bude povezan mostom sa kopnom Rusije, ali je tu ideju realizovao samo aktuelni ruski predsednik, ignorišući poteškoće tokom izgradnje i cenu od četiri milijarde dolara upumpane u to.

Priređujući veliku predstavu, Putin se prvi vozio kamionom s jedne na drugu stranu mosta, dok su Amerika i zapadni saveznici kipili zbog kršenja međunarodnog prava. Današnji događaj je svakako razbesneo 70-godišnjeg ruskog predsednika.

Poniženje je tim veće što je ruska strana pre nekoliko meseci tvrdila da je nemoguće napasti most. Tvrdili su da je zaštićena na 20 različitih načina, između ostalih, od ronilaca je čuvaju pomenuti dresirani ruski delfini.

"Eksplozija na mostu je izvanredno dostignuće koje će Ukrajini dati prednost na bojnom polju. Taj most je jedina veza između Rusije i Krima koja ne ide preko Ukrajine", rekao je vojni analitičar Majkl Klark za Skaj njuz.

Pre izgradnje pomenutog mosta, dve zemlje je povezivao samo mali trajekt.

"Sada će Rusi morati da snabdevaju Mariupolj morem. Ovo će Ukrajini dati prednost od dve do tri nedelje", dodao je on. Napad na most predstavlja i veliko simbolično poniženje za Moskvu.

"Putin je otvorio most, uz veliku pompu 2018. Ideja je bila da se kaže – ovo je rusko".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.