Bajden: Pretnja od ruskog napada na Ukrajinu veoma visoka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Feb.2022, 16:07

Bajden: Pretnja od ruskog napada na Ukrajinu "veoma visoka"

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da je pretnja od ruskog napada na Ukrajinu "veoma visoka", ali da vrata diplomatskog rešenja ostaju otvorena.

Obraćajući se novinarima dok je napuštao Belu kuću, Bajden je rekao da "svaki pokazatelj koji imamo je da su spremni da uđu u Ukrajinu i napadnu je", kao i da ne planira da razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, prenosi agencija Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Odgovarajući na pitanje novinara koliko je velika opasnost od ruske invazije, Bajden je rekao: "Veoma visoka".

"Moj osećaj je da će se to dogoditi u narednih nekoliko dana", rekao je američki predsednik.

Takođe je rekao da Rusija nije povukla snage sa ukrajinske granice i da Sjedinjene Države imaju razloga da veruju da je Rusija uključena u operaciju pod lažnom zastavom koju bi Moskva iskoristila da opravda invaziju.

Ali, Bajden je rekao da je diplomatsko rešenje i dalje moguće, zbog čega je zamolio državnog sekretara Entonija Blinkena da ode u Ujedinjene nacije.

"On će izložiti koji je put. Postoji put za ovo", poručio je Bajden.

Peskov: Susret Putina i Bajdena nije na dnevnom redu

Prethodno je i portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da novi susret između ruskog i američkog predsednika još nije na dnevnom redu.

"Ne, još nije (takvo pitanje) na dnevnom redu", rekao je Peskov, preneo je TASS.

Putin i Bajden razgovarali su telefonom 12. februara, kada je posebna pažnja posvećena pitanju bezbednosnih garancija za Rusiju.

Dvojica predsednika su razgovarala telefonom krajem prošle godine.

Pre toga, 7. decembra, održali su video konferenciju.

Prvi sastanak licem u lice Putina i Bajdena kao šefova država održan je u Ženevi u junu 2021. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.