Parada ruskih ratnih brodova u Sankt Peterburgu: Flota snažne, suverene države

Izvor: B92, 28.Jul.2019, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parada ruskih ratnih brodova u Sankt Peterburgu: "Flota snažne, suverene države"

Sankt Peterburg -- Vladimir Putin predvodio je paradu ruske flote koja je održana u Sankt Peterburgu, dan nakon privođenja hiljadu demonstranata koji su protestovali protiv vlasti

Putin se rano jutros ukrcao na jedan od brodova koji su učestvovali u paradi u Finskom zalivu.

Na jednoj od najvećih parada poslednjih godina, učestvovala su 43 broda, podmornice i četiri hiljade vojnika.

Putin >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je vikend proveo van Moskve gde je oko 1.400 ljudi juče privedeno u nasilnom policijskom gušenju protesta opozicije.

Policija je koristila pendreke i sukobljavala se sa demonstrantima koji su blokirali ulice u blizini kabineta gradonačelnika zbog odbijanja kandidatura nekih opozicionih političara za lokalne izbore koji će se održati 8. septembra.

U Sankt Peterburgu se održava glavna parada ratnih brodova u čast Dana Ratne mornarice Rusije, a paradi prisustvuje ruski predsednik Vladimir Putin koji je rekao da Rusija planira da izgradi jedinstvenu flotu.

"Heroizam mornara, talenat mornaričkih komandanata i brodograditelja, smelost naučnika i hrabrost pionira doneli su veliku slavu ruskoj mornarici. Nećemo održati samo taj visoki nivo, već ćemo nastaviti da idemo još dalje. Izgradićemo flotu jedinstvenu po svojim mogućnostima, konstruisanu da traje dugo, flotu snažne, suverene države", poručio je Putin na paradi, prenosi Tas s.

U glavnoj manifestaciji učestvuje oko 4000 vojnika, 43 broda i 41 helikopter i avion koji predstavljaju Severnu, Baltičku, Crnomorsku, Tihookeansku i Kaspijsku flotilu, prenosi Sputnjik.

Oni će ploviti i leteti u svečanom stroju u Sankt Peterburgu i u Kronštatu.

Prvi put na paradi učestvuju i brodovi drugih država kao što su fregata Ratne mornarice Indije „Tarkaš“ i razarač „Siang“ Ratne moranarice Kine.

Obeležavanje će biti završeno svečanim vatrometom iznad Neve, a parade se održavaju danas i u drugim ruskim gradovima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.