PUTIN ŠALJE HITNU POMOĆ SIRIJI: Odmah je pozvao Asada, čuće se i sa Erdoganom, situacija je ALARMANTNA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Feb.2023, 17:11

PUTIN ŠALJE HITNU POMOĆ SIRIJI: Odmah je pozvao Asada, čuće se i sa Erdoganom, situacija je ALARMANTNA!

Rusku podršku Turskoj potvrdio je i Sergej Lavrov

Predsednik Rusije Vladimir Putin ponudio je Siriji pomoć Rusije posle razornog zemljotresa koji je pogodio danas tu zemlju, saopštila je pres služba Kremlja nakon Putinovog telefonskog razgovora sa predsednikom Sirije Bašarom al Asadom.

Putin je izrazio iskreno saučešće zbog posledica zemljotresa na severu Sirije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koji je rezultirao brojnim ljudskim žrtvama i ponudio pomoć sirijskoj strani, navodi se u saopštenju, preneo je TAS S.

Bašar al Asad je prihvatio ovu ponudu sa zahvalnošću i spasioci ruskog Ministarstva za vanredne situacije će otići u Siriju za nekoliko sati, stoji u saopštenju pres službe Kremlja.

Putin će danas razgovarati telefonom i sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom o pružanju pomoći toj zemlji koja je stradala u snažnom zemljotresu, saopštila je pres služba Kremlja nakon Putinovog telefonskog razgovora sa Asadom.  

- Ruska strana je, takođe, putem odgovarajućih kanala obavestila rukovodstvo Turske, koja je značajno pogođena ovim velikim zemljotresom, da je spremna da odmah pruži pomoć. Vladimir Putin će danas razgovarati sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom o ovom pitanju - navodi se u saopštenju pres službe Kremlja.

Skoro 1.800 ljudi je poginulo, a na hiljade je povređeno nakon što su dva snažna zemljotresa pogodila Tursku i Siriju.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarao je telefonom sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom, kome je saopštio spremnost Moskve da pruži pomoć Ankari nakon razornog zemljotresa, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

- Sergej Lavrov je izjavio saučešće zbog brojnih ljudskih žrtava i velikih razaranja izazvanih snažnim zemljotresom u Turskoj. U nastavku telegrama ruskog predsednika Vladimira Putina upućenog rukovodstvu Turske, ministar je još jednom potvrdio spremnost Rusije da hitno pruži neophodnu pomoć - navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Ministarstvo je navelo da je telefonski razgovor obavljen 6. februara na inicijativu ruske strane.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni Rihtera u ponedeljak rano ujutro pogodio je jugoistočnu Tursku. Prema poslednjim podacima, poginula je 1121 osoba, povređeno 7634. Takođe je stradalo nekoliko regiona Sirije, a zemljotres se osetio i u libanskoj prestonici Bejrutu.

U Siriji je prema poslednjim informacijama poginulo više od 400 ljudi, povređeno je skoro 1300. Oko 13.25 dogodio se još jedan zemljotres – jačine 7,6 stepeni po Rihterovoj skali, saopštili su turski seizmolozi.

Više vesti o zemljotresu u Turskoj pročitajte OVDE.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izdato naređenje: Vojska krenula

Izvor: B92, 06.Feb.2023

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu naredio je ruskoj vojsci u Siriji da pomogne vlastima zemlje u otklanjanju posledica zemljotresa koji je pogodio tu zemlju...Ovim povodom oglasilo se Ministarstvo odbrane Rusije...U saopštenju se navodi da će deset konsolidovanih odreda ruske vojske od preko 300...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.