PUTIN BLINDIRA SIRIJU Snimljeni ruski brodovi NATOVARENI ORUŽJEM kako se kreću ka sirijskoj bazi

Izvor: Press, 17.Apr.2018, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PUTIN BLINDIRA SIRIJU Snimljeni ruski brodovi NATOVARENI ORUŽJEM kako se kreću ka sirijskoj bazi

Dva ruska ratna broda natovarena vojnim vozilima primećena su na ruti ka Siriji, nakon što su u subotu SAD, Velika Britanija i Francuska izvele raketni napad u toj zemlji.
Foto:Blic.rs
Ruski predsednik Vladimir Putin još nije odgovorio na udar saveznica, ali je transportni brod "Aligator" snimljen kako plovi prema moreuzu >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Bosfor u nedelju.


Kako piše britanski "Dejli mejl", brod je plovio ka ruskoj bazi Tartus u Siriji.
Ovo će biti četvrto raspoređivanje oružja Rusije u ratom zahvaćenoj zemlji, a na brodu su viđeni tenkovi, kamioni, ambulantna vozila i "IED" radar.




Takođe je snimljen i žuti "RoRo Aleksandar Tkačenko" kako plovi ka Tartusu, koji je nosio brze patrolne čamce, konstrukciju za montažni most i nekoliko kamiona.


Slike ruskih brodova objavio je na društvenim mrežama pomorski posmatrač iz Bosfora, Joruk Išik.

Nova ruska vojna oprema snimljena je na putu ka Siriji nakon što su u petak Velika Britanija, Francuska i SAD izvele napad na ciljeve u Siriji, zbog navodnog trovanja hemijskim oružjem u Dumi.


Kako piše britanski list, plavi brod "Prodžekt 117 LST Orsk 148", nosio je sovjetske tenkove BTR-80, Ramaz kamione i "Pelena-1" radar za detektovanje improvizovanih eksplozivnih naprava (IED). Drugi brod je bio natovaren "BMK-T" čamcem, koji se koristi za postavljanje privremenih mostova, kao i arsenal druge vojne tehnike.
Foto: Twitter / screenshot

Dok se ruski brodovi približavaju sirijskim obalama, ambasadorka SAD pri UN Niki Hejli, najavila je nove sankcije protiv Moskve zbog nastavka podrške Bašaru al-Asadu. Kako je najavila, mere će biti donete do ponedeljka, sa ciljem da pošalju poruku Moskvi koja je blokirala šest rezolucija zemalja koje su bombardovale Siriju o navodnoj upotrebi hemijskog oružja.


S druge strane, u Vašingtonu američki predsednik Donald Tramp ostao je pri tvrdnji da je "misija postignuta", i tako ponovio reči prethodnika Džordža Buša tokom rata u Iraku. U međuvremenu je francuski predsednik Emanuel Makron naveo da saveznice nisu objavile rat Siriji. On je istakao i da je uspeo da ubedi Trampa da ne povlači trupe iz Sirije, ali je portparolka Bele kuće Sara Sanders kasnije najavila da predsednik namerava da nastavi sa planom povlačenja vojnika "što je pre moguće".
Britanski list piše i da je Tramp dva puta zvao Makrona pre odluke o napadu u Siriji, ali da nije zvao u britansku premijerku Terezu Mej. Time je, navodi "Dejli mejl", dao šansu francuskom predsedniku da se postavi kao vodeći saveznik SAD u Evropi.



Brodovi i avioni SAD, Velike Britanije i Francuske ispalili su preko 100 raketa u subotu ujutru na objekte koji su opisani kao skladišta hemijskog oružja i naučni istraživački centar u Siriji. U napadu nije bilo žrtava, a tri osobe du povređene.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.