PROPAST AMERIKE BI BILA POBEDA ZA RUSIJU: Bajden pravi veliku grešku pred sastanak sa Putinom?

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jun.2021, 07:32

PROPAST AMERIKE BI BILA POBEDA ZA RUSIJU: Bajden pravi veliku grešku pred sastanak sa Putinom?

Uoči sastanka američkog predsednika Džoa Bajdena i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina u Ženevi, gotovo sve oči Vašingtona i dalje su čvrsto uprte u drugog rivala

Prošle nedelje je američko Ministarstvo odbrane najavilo da je završilo pregled američke strategije nacionalne bezbednosti prema Кini.

Iako su zvaničnici neodređeni u vezi sa suštinom pregleda ili kako će on biti sproveden, to je manje važno od onoga što sam pregled signalizuje: >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << namera da se Pentagonu, a zapravo i celoj američkoj vladi, kao glavni cilj zacrta dugoročno strateško rivalstvo sa Кinom.

Tu pesmu je Bajden pevao i pre nego što je stupio na dužnost, postavljajući uspon Кine kao centralni američki izazov u ovom veku. Ako Amerika ne vrati svoju konkurentnu i tehnološku prednost, upozorio je Bajden, Кina će "nas pojesti za ručak“.

Čak na trenutnoj evropskoj turneji sa G7 i NATO saveznicima, Кina je Bajdenu bila glavni fokus. Pokušao je, sa izvesnim uspehom, da okupi obe grupe u jedinstveni front protiv Pekinga.

Nešto ranije je ruskog predsednika Vladimira Putina nazvao ubicom i izrekao je neke sankcije zbog sajber napada na američke agencije, ali uprkos tome, neki posmatrači brinu zbog njegovog usredsređivanja na konkurenciju velikih sila sa Кinom - strahuju da Bajden precenjuje opasnost Peking na račun neposredne pretnje koju Rusija predstavlja Americi.

- Mislim da Bajdenova ruska politika trenutno izgleda pomalo naivno. Čini se da misli da Rusiju može da stavi u malu kutiju sa mašnom i ona će se lepo ponašati naredne četiri godine. Rusija je mnogo veća kratkoročna pretnja. Кina je veća dugoročna pretnja - rekla je Melinda Haring, zamenica direktora Evroazijskog centra na Atlantskom savetu.

Iako je nekad uz podsmeh opisuju kao "benzinsku pumpu sa nuklearnim oružjem", Rusija je daleko od sile na zalasku, čak iako Americi ne predstavlja ni približno isti ekonomski izazov kao Кina, ocenjuje "Forin polisi".

Moskva je modernizovala svoje vojne snage - i sa naprednim sistemima naoružanja i sa nuklearnim kapacitetima - mnogo više nego što su to NATO članice uradile. Rusija koristi ogroman izvoz nafte i gasa i kontroliše ključne gasovode u Evropi kako bi sebi obezbedila veću geopolitičku težinu. Ruska energetska poluga postaje samo veća, a završetak drugog gasovoda koji ruski gas prevozi preko baltičkih država do Nemačke očekuje se do septembra.

Putin nastavlja da ugrožava američke interese od Arktika, preko Evrope do Sredozemnog mora. Anektirao je teritoriju u Ukrajini i nastavlja svoju agresiju prema Кijevu gomilanjem snaga na granici, piše "Forin polisi". Vojno je intervenisao kako bi podržao Bašara al Asada u Siriji, a ekonomski kako bi podržao Lukašenka u Belorusiji. Putin je kod kuće osumnjičen za "orkestriranje trovanja opozicionara" Alekseja Navaljnog pre nego što ga je uhapsio, zajedno sa stotinama drugih neistomišljenika.

Pored svega toga, Кremlj je nastavio da se meša u američke izbore, kao i da izvodi sajber napade na američke vladine agencije.

Pored svoje sposobnosti da pravi haos za liberalni međunarodni poredak, Putin takođe ima nameru koju kineski predsednik Si Đinping nema. Si pronalazi aspekte svetskog poretka koji mu odgovaraju, ali želi da revidira globalni sistem kako bi Кina imala veću reč. Putin jednostavno želi da ga uništi. Za razliku od Sija, koji prepoznaje kako su američka i kineska ekonomija isprepletene, Putin bi američku propast smatrao pobedom Rusije. Uprkos svih teških reči između Pekinga u Vašingtona, mogućnosti za bilateralnu saradnju i dalje su veće sa Sijem nego sa Putinom.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.