Izvor: Radio 021, 16.Avg.2019, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlikovanje "Heroj Rusije" pilotima koji su bezbedno sleteli u kukuruzište

Predsednik Rusije Vladimir Putin dodelio je visoko državno priznanje "Heroj Rusije" pilotu i kopilotu kompanije "Ural erlajnz" Damiru Jusupovu i Georgiju Murzinu, koji su u četvrtak uspeli da "Erbasom" bezbedno slete u kukuruzište, a preostalih petoro članova posade dobili su Orden za hrabrost.

Na letu iz Moskve za Simferopolj bilo je 226 putnika i sedam članova posade, a neposredno nakon uzletanja avion je uleteo u jato galebova koji su uleteli u oba motora.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
U gotovo bezizlaznoj sizuaciji Jusupov je odlučio da spusti letelicu u kukuruzno polje i to je uradio toliko vešto da je samo jednom od nekoliko desetina povređenih neophodno bolničko lečenje.

Po okončanju drame Jusupov je rekao da je prvo otkazao jedan motor i tada je hteo da napravi krug i vrati se na pistu, ali su odmah potom ptice uletele i u drugi motor, što mu praktično nije ostavilo nikakav izbor i morao je džinovski avion da spusti kao jedrilicu.

"Nisam se uplašio. Kada sam shvatio da nemamo motore znao sam da jedini izbor da sletimo u polje kukuruza i samo sam se trudio da smanjim brzinu propadanja kako ne bismo snažno udarili u zemlju", kazao je Jusupov, prenosi AP.

Ministarstvo za vanredne situacije saopštilo je da su medicinsku pomoć zatražile 74 osobe, od čega 19 dece, a u saopštenju Ministarstva zdravlja se navodi da je nakon obavljenih pregleda samo jedna osoba zadržana na lečenju.

Zanimljivo je da je Jusupov do 32. godine bio advokat, a tada je odlučio da upiše Vazduhoplovnu akademiju. Školovanje je završio 2013, a kapetan je postao prošle godine i do sada ima više od 3.000 letačkih sati.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.