Objavljen tajni razgovor Putina i Klintona o velikoj tragediji; Našao sam se između lošeg i još goreg izbora

Izvor: B92, 05.Okt.2020, 16:05

Objavljen tajni razgovor Putina i Klintona o velikoj tragediji; "Našao sam se između lošeg i još goreg izbora"

Američka digitalna biblioteka Bila Klintona skinula je oznaku tajnosti sa transkripta razgovora bivšeg američkog predsednika i ruskog lidera Vladimira Putina.

Jedan od njih ticao se tragedije podmornice „Kursk“ koja se dogodila pre 20 godina.

Prema naslovu dokumenta, sastanak Klintona i Putina održan je 6. septembra 2000. godine u predsedničkom apartmanu njujorškog hotela „Valdorf Astorija“.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Kako se navodi, na početku razgovora nekadašnji američki lider je izrazio saučešće zbog gubitka „Kurska“, a Putin je priznao da u toj situaciji nije imao dobar izbor.

„Našao sam se između lošeg izbora i još goreg. Neki su mi govorili da bi mi se, da sam odmah poslao podmornicu i bar pokušao da spasim ljude, povećao rejting. Takve stvari ne smeju da se vezuju za propagandu. Prioritet treba dati stvarnom spasenju ljudi“, rekao je on.

U avgustu 2000. godine nuklearna podmornica Kursk napustila je luku iznad ruskog Arktičkog kruga zbog mornaričkih vežbi na Barencovom moru.

Nedugo nakon polaska, jedno od torpeda na brodu eksplodiralo je u cevi, usmrtivši većinu od 118 članova posade i poslalo olupinu, zajedno s 23 preživela, na morsko dno.

U olupini podmornice 23 muškarca su se zabarikadirala u poplavljenom prednjem delu i čekali spas koji nikad nije stigao. Tek devet dana nakon incidenta, 21. avgusta, tim britanskih i norveških ronilaca pristupio je plovilu i pronašao celu posadu mrtvu. Dve decenije kasnije, katastrofa koja je izmenila ruski politički sistem i dalje je obavijena misterijom i posledicama zataškavanja koje je usledilo.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

OTKRIVENA DRŽAVNA TAJNA: Jezivi detalji Putinovog razgovora sa Klintonom o podmornici "Kursk"

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Okt.2020

Sastanak je održan 6. septembra 2000. godine u predsedničkom apartmanu njujorškog hotela "Valdorf Astorija"..Američka digitalna biblioteka Bila Klintona skinula je oznaku tajnosti sa transkripta razgovora bivšeg američkog predsednika i ruskog lidera Vladimira Putina, a jedan od njih ticao se tragedije...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.