Izvor: RTS, 07.Okt.2022, 13:16

Norveški Komitet: Nobelova nagrada za mir nije rođendanska poruka Putinu

Predsedavajuća Norveškom Nobelovom komitetu Berit Rejs Andersen izjavila je da Nobelovu nagradu za mir koja je danas dodeljena ne treba posmatrati kao odgovor ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na njegov rođendan. Kako je navela, ovogodišnja nagrada dodeljena je onima koji se za mir zalažu i nije usmerena protiv bilo koga.
Berit Rejs Andersen, na pitanje novinara da li je izbor dobitnika kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je danas dodeljena Nobelova nagrada za mir vrsta poruke Vladimiru Putinu na njegov 70. rođendan, izjavila je da se ne sme posmatrati na taj način.

"Ovom nagradom se ne obraćamo Putinu, niti za njegov rođendan, niti u bilo kom drugom smislu, osim što njegova vlada, kao i vlada u Belorusiji, predstavlja autoritarnu koja potiskuje aktiviste za ljudska prava. Pažnja koju je Putin privukao na sebe, a koja je relevantna u ovom kontekstu, odnosi na gušenje organizacija civilnog društva i zagovornika ljudskih prava. To je nešto na šta želimo da ukažemo nagradom", objasnila je ona.
Istakla je i da Nobelov komitet "uvek nagrađuju nekoga za nešto, te da nagrade nisu protiv nekoga".
Norveški Nobelov komitet dodelio je ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir aktivisti iz Belorusije Alešu Bjaljackom, ruskoj organizaciji za ljudska prava "Memorijal" i ukrajinskoj organizaciji "Centar za civilne slobode".
Aleš Bjaljacki je osnivač beloruskog Centra za ljudska prava "Vesna", koji je osnovan 1996. godine, kao odgovor na Lukašenkovo brutalno gašenje uličnih protesta.
Ukrajinski centar za civilne slobode jedna je od vodećih ukrajinskih organizacija za ljudska prava. Centar je osnovan 2007. godine, kada su predstavnici organizacija bivših zemalja SSSR-a odlučili da formiraju prekogranični centar za podršku u Kijevu.
Ruska organizacija za ljudska prava "Memorijal" zatvorena je ranije ove godine. Više od 30 godina radila je na razotkrivanju priča miliona nevinih ljudi koji su pogubljeni, zarobljeni ili procesuirani tokom sovjetske ere.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Norveški Nobelov komitet: Nobelova nagrada za mir nije rođendanska poruka Putinu

Izvor: Danas, 07.Okt.2022

Predsedavajuća Norveškom Nobelovom komitetu Berit Reis Andersen izjavila je da Nobelovu nagradu za mir, koja je danas dodeljene, ne treba posmatrati kao odgovor ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na njegov rođendan. Ovogodišnja nagrada dodeljena je onima koji se za mir zalažu i nije usmerena protiv...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.