Mogerini nek se sastaje, a ovaj iz zadnje klupe će da pobedi

Izvor: RTS, 03.Mar.2017, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mogerini nek se sastaje, a ovaj iz zadnje klupe će da pobedi"

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je, povodom sastanka Federike Mogerini sa delom srpske opozicije, da je pravo evropske funkcionerke da se sastaje s kim hoće, ali i primetio da će on "iz zadnje klupe" sve da ih pobedi.
"Neću da komentarišem Mogerinijevu... Svi oni imaju pravo da se sastaju s kim hoće. Ni ja neću da pitam gospođu Mogerini sa kim ću da se sastajem. Očekujem da se u narednim nedeljama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sretnem sa predsedikom Rusije Vladimirom Putinom i da se predsednik Srbije Tomislav Nikolić sretne sa predsednikom Kine Si Đinpingom i ne pada mi napamet da pitam ni gospođu Mogerni, ni bilo koga sa kim ću da se sastajem", rekao je Vučić.

Dodao je da to smatra dokazom demoktratičnosti Srbije, te da je u demokratskim zemljama normalno da se razgovara sa svima.
"Verujem da su izneli ozbiljnu argumentaciju o Briselskom sporazumu, o ekonomskim reformama i siguran sam da nisu govorili o glupostima kakve svakodnevno govore u Srbiji...", primetio je Vučić.
Na pitanje da li je pitao Mogerini zašto se sastala s predstavnicima dela opozicije usred kampanje za predsedničke izbore, Vučić je rekao da se ne bavi ogovaranjima, ali da može da pretpostavi kako je to izgledalo:
"Mogu da nagađam da je bilo: Drugarice učiteljice, ko sme da prijavi onog iz zadnje klupe? E, taj iz te zadnje klupe će da ih pobedi sve zajedno", poručio je Vučić.
"To što su neki dobili priliku da joj sat vremena kukumavče, malo prete, malo kukumavče... nisam naročito zaintresovan za to. Za mene su važnija regionalna pitanja", rekao je Vučić.
Dodao je da ne vidi problem u tome što je bilo takvih razgovora, ali da se može uvek postaviti pitanje, zašto je baš taj neko bio na sastanku.
"Mene zanima narod, a ne lažna elita. Hoću narodu da se obraćam, običnim ljudima. I radnicima i seljacima i intelektualcima koji ne moraju ispod onoga što napišu da stave potpis 'intelektualac'. Znate ono kad smo bili mali, pa nam kažu da nacrtamo konja, pa mi crtamo konja, ali ne liči, pa moramo da napišemo 'Ovo je konj'. Tako neki danas moraju da napišu da su velike demokrate i veliki intelektualci, pošto to ni iz čega ne možete da vidite", zaključio je Vučić.
"Nemojte pretiti, nećete me uplašiti"
Premijer je ponovio da deo opozicije koji potiče iz bivšeg režima preti nasiljem i neredima, a da on nije ni fasciniran, ni zaplašen, niti će dozvoliti da unište Srbiju.
Odgovarajući na pitanja novinara zašto smatra da su zahtevi opozicije pretnja, zapitao a kako bi drugačije nego kao direktna pretnja moglo da se shvati to što "jedan preti da je bolje da ne pozivaju građane, jer može da bude svašta, a drugi da će to da nam bude poslednje...".
"Predstavnici tog bivšeg režima su rekli da je strašno što parlament neće da radi 28 dana. Zamislite, strašna stvar. U njihovo vreme nije radio po tri meseca, znači tri puta duže, i to nije bila strašna stvar", rekao je Vučić i dodao da ništa u radu države nije blokirano.
Kako je rekao, nakon toga usledila je pretnja:
"Ako ne učinite to što tražimo mi - bivši režim koji želimo da se vratimo na vlast po svaku cenu, da bismo mogli da pljačkamo - mi ćemo da organizujemo to, to, to i to", rekao je premijer i dodao - možete, ali u skladu sa Ustavom i zakonom.
Istakao je da nimalo nije fasciniran pretnjama, niti uplašen jer, kako je rekao, zna ih dovoljno koliko hrabrosti nemaju, niti ljubavi prema Srbiji.
Primetio je da je jedan od kandidata bivšeg režima "bio so soli" te vlasti i učestvovao u uništavanju svega, od slučaja ubistva gardista na Topčideru, što ih sada ništa ne interesuje, do pljačkaških privatizacija.
"Vaš problem, gospodo iz bivšeg režima, sa mnom je to što meni ne možete ono što ste drugima radili, kao što ste mogli da maltretirate Koštunicu, neke pre toga da bijete i ne znam šta da radite po ulicama. Meni ništa od toga ne možete, jer ja ne pristajem na to", ukazao je Vučić.
"Neću da vam dam da Srbiji bilo šta učinite i pobediću vas sve zajedno koliko god da vas ima", zaključio je premijer.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.