Mistura pozvao Putina da i ubedi sirijsku vladu da prihvati nove izbore

Izvor: Vostok.rs, 14.Dec.2017, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mistura pozvao Putina da i ubedi sirijsku vladu da prihvati nove izbore

Izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Stafan de Mistura pozvao je Vladimira Putina da „skupi hrabrost“ i ubedi sirijsku vladu da prihvati nove izbore da bi se „osvojio mir“.

Mistura je ocenio da vojna pobeda nije „dovoljna“, što, prema njegovim rečima, pokazuje haos u Libiji posle pada Muamera el Gadafija.

On je izjavio da vojnu pobedu u Siriji koju je Putin proglasio „treba odmah zatim da prati politički proces koji uključuje sve da bi se došlo do novog ustava i novih izbora“.

Ta dva pitanja su centralna u osmoj rundi pregovora u Ženevi između sirijske vlade i opozicije.

„Putin mora da ubedi vladu da nema vremena za gubljenje. Može se misliti da je dobijen teritorijalni rat, i to je privremeno, ali treba dobiti mir. Zato on mora imati hrabrosti da natera vladu da prihvati novi ustav i nove izbore sa UN“, rekao je Mistura.

Pokazujući kartu Sirije sa brojnim zonama pod kontrolom vlade, pobunjenika i džihadista, Mistura je rekao da ako se brzo ne dođe do mira „postoji opasnost cepanja Sirije“. „To niko ne želi“, dodao je on.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: Vladimir Putin,   Sirija,   Libija,   Gadafi,   Moamer Gadafi

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.