Merkelova stigla u Rusiju – Putin je dočekao cvećem

Izvor: RTS, 18.Maj.2018, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova stigla u Rusiju – Putin je dočekao cvećem

Nemačka kancelarka Angelom Merkel doputovala je u Soči, gde su je dočekali ruski premijer Dmitrij Medvedev i predsednik Vladimir Putin, koji joj je poklonio cveće. Merkelova i Putin su razgovarali o "Severnom toku 2", situaciji u Siriji i Sergeju Skripalju.
Ruski predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vladimir Putin je tokom sastanka sa Angelom Merkel naveo da projekat gasovoda "Severni tok 2" nema nikakve veze sa politikom, već da je to isključivo komercijalni projekat.

"Donald Tramp nije samo američki predsednik, već je i dobar preduzetnik. On želi da progura svoj proizvod na evropskom tržištu. Verujemo da je taj gasovod koristan za nas i Rusija će se za njega boriti", naveo je Putin.    
Putin je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Merkelovom istakao da će Rusija nastaviti da izvozi gas preko teritorije Ukrajine, prenosi Rojters.
Nemačka kancelarka je istakla potrebu da se nastavi tranzit gasa preko Ukrajine i posle završetka "Severnog toka 2".
Navela je da je neophodno dati Ukrajini garancije da će se nastaviti isporuke gasa preko njene teritorije.
Dodala je da je strateški interes Nemačke da ima dobre odnose sa Rusijom, ali i čvrsto transatlantsko prijateljstvo.
"Imamo čvrsto transatlantsko prijateljstvo, ali strateški interes Nemačke je da ima i dobre odnose sa Rusijom. Sporazum o iranskom nuklearnom programu nije savršen, ali je bolje nego da ga nema. Evropski potpisnici će poštovati dogovoreno, mislim da on garantuje više kontrole i bezbednosti", smatra Merkelova.
Rusko-nemački odnosi su još više u centru pažnje posle jednostranih poteza Donalda Trampa koji su stavili prekoatlantsko prijateljstvo na teško iskušenje.
"Važno je da, bez obzira na složenu spoljnopolitičku situaciju, na postojeće nesuglasice u vezi sa nizom svetskih problema, Rusija i Nemačka smatraju da je neophodno održavati redovne kontakte", poručio je Putin.
"Evropa da pomogne u obnovi Sirije"
Osvrćući se na situaciju u Siriji, ruski predsednik je rekao da evropske zemlje treba da pomognu u obnovi Sirije, ukoliko žele da se sirijske izbeglice vrate kućama.

Smatra da je humanitarna pomoć Evrope Siriji i pomoć u obnovi zemlje, nakon građanskog rata, ključna u razvoju uslova za povratak izbeglica, i poziva na depolitizaciju rekonstrukcije Sirije, preneo je Rojters.
S druge strane, Merkelova je pozvala Putina da iskoristi svoj uticaj kod sirijskog predsednika Bašara el Asada kako bi ga naterao da promeni zakon kojim se Sirijcima oduzima imovina ukoliko odmah ne dostave dokaze o vlasništvu nad njom.
Saglasni su da je krizu u Siriji neophodno rešiti političkim sredstvima. Razlike ostaju kada je reč o Ukrajini. Nemačka kancelarka upozorava na važnost primene sporazuma iz Minska.
"Naredni korak jeste dobijanje mandata Ujedinjenih nacija za mirovnu misiju u Ukrajini", rekla je Merkelova.
Putin poželeo Skripalju dobro zdravlje
Ruski predsednik se osvrnuo i na slučaj Sergeja Skripalja, poželeo mu je dobro zdravlje, i naveo da mu je drago što je bivši dvostruki agent Skripalj pušten iz bolnice.
"Hvala bogu što se oporavio i izašao iz bolnice i nadam se da će biti živ i zdrav", rekao je Putin. 
Dodaje da nije upotrebljen bojni otrov kao što tvrdi Velika Britanija.
"Da je upotrebljen bojni otrov kao što tvrde naše britanske kolege, čovek bi umro na licu mesta", rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prenosi AP.
Cveće za Merkelovu
Nemačka kancelarka je ranije danas doputovala u Soči, gde su je dočekali Vladimir Putin i ruski premijer Dmitrij Medvedev.

Ruski predsednik je dočekao Merkelovu na ulazu u rezidenciju u Sočiju i poklonio joj buket krem ruža, kao i frezija i drugog cveća pastelnih boja, prenosi Tas.
Putin i Medvedev su, dočekavši nemačku delegaciju, nakratko porazgovarali sa kancelarkom na ruskom.
Merkelova je Medvedevu čestitala na formiranju novog kabineta, dok je on odgovorio da se raduje novoj saradnji sa nemačkom vladom.
Ruski predsednik se u četvrtak sastao sa sirijskim predsednikom Bašarom el Asadom u Sočiju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Merkel stigla u Rusiju, Putin je dočekao sa SVEĆEM (FOTO, VIDEO)

Izvor: Blic, 18.Maj.2018

Nemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je danas u Soči gde su je dočekali ruski premijer Dmitrij Medvedev i predsednik Vladimir Putin, koji joj je poklonio cveće.

Nastavak na Blic...

Lavrov: Putin i Merkelova su uvek umeli da vode otvoreni dijalog

Izvor: Blic, 18.Maj.2018

Predsednik Rusije Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel nikada nisu gubili sposobnost da razgovaraju otvoreno, njihov dijalog je veoma efikasan, smatra šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.