Medvedev: Rusija izgubila četvrtinu roda žitarica

Izvor: Politika, 12.Avg.2010, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medvedev: Rusija izgubila četvrtinu roda žitarica

MOSKVA – Suša je uništila četvrtinu ruskog roda žitarica, dovodeći neke poljoprivrednike na granicu bankrotstva i osujećujući napore Moskve da poveća izvoz hrane, upozorio je danas ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

Analitičari procenjuju da bi podbačaj roda žitarica mogao Rusiju da košta jednog procenta privrednog rasta i da podstakne inflaciju, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Rojters.

Predsednik Medvedev ističe da bi najavljena zabrana izvoza žitarica, mogla da bude ukinuta i pre zvaničnog isteka 31. decembra, što je u neskladu s procenom koju je izneo premijer Vladimir Putin da bi zabrana izvoza mogla da se protegne i na 2011. - praktično do naredne žetve.

U susednoj Ukrajini, carniski organi su zabranili izvoz izvesne količine pšenice navodeći kao razlog nedostatke u pratećim papirima. Ukrajinski trgovci, međutim, sumnjaju u ovo objašnjenje i ukazuju na to da vlada razmatra mogućnost uvođenja izvoznih kvota od po pet miliona tona za pšenicu i ječam.

Podaci ruskog ministarstva poljoprivrede ukazuju da ova zemlja, koja je u sezoni 2009/10. izvezla oko 22 miliona tona žitarica i bila treći najznačajniji svetski izvoznik na tom sektoru, u tekućoj sezoni (otpočeloj 1. jula) možda i ne bi imala šta da izvozi, čak i ako bi zabrana eksporta žita bila ukinuta od početka 2011.

„Uz rod od 60 do 65 miliona tona, može da se izveze dva do 4,5 miliona tona”, sapštilo je pomenuto ministarstvo. U julu su Rusi već izvezli 1,6 miliona tona žitarica, a procenjuje se da će u prve dve nedelje avgusta (do stupanja na snagu izvozne zabrane 15. avgusta) inostranim kupcima biti isporučena još 1,2 miliona tona.

Očekivane nedovoljne padavine odgodiće setvu ozimih useva u evropskom delu Rusije. Oko 40 odsto žitarica koje ova zemlja proizvodi, spada u ozime kulture. Poljoprivrednici bi smanjenu jesenju setvu mogli donekle da neutrališu većom setvom jarih žitarica, ali analitičari ističu da ih je suša ostavila i s manjkom semena za setvu u 2011.

SAD će smanjen izvoz pšenice iz Rusije iskoristiti da na strano tržište isporuče hlebno žito sa svojih rastućih zaliha. „Nema sumnje da je ovo prilika za nas, i mi ćemo je iskoristiti”, ističe američki ministar poljoprivrede Tom Vilsak.

Tanjug

objavljeno: 12/08/2010

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Medvedev: Rusija izgubila četvrtinu roda žitarica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Avg.2010

MOSKVA -..Suša je uništila četvrtinu ruskog roda žitarica, dovodeći neke poljoprivrednike na granicu bankrotstva i osujećujući napore Moskve da poveća izvoz hrane, upozorio je danas ruski predsednik Dmitrij Medvedev...Analitičari procenjuju da bi podbačaj roda žitarica mogao Rusiju da košta...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.